Новата машина за цепене на дърва Raider RD-LGS02


Обитателите на къща и/или вила са наясно с ежегодната грижа за доставка на дърва за огрев, за тяхното нарязване и нацепване на необходимите дължина и дебелина според отоплителните прибори, размерите на горивната камера и нейния отвор.
Обемът на работата значително нараства, когато за отопление се разчита основно на пиролизни и други котли за дърва (твърдо гориво), камини и класически печки. Дори и отоплението да е на газ – възможност, достъпна за нищожна част от населението, това не отменя доставката на дърва за атрактивната камина. Знайно е, че кефът няма цена.
Ако добавим и галопиращо нарастващите цени на електроенергията и газа, очевидно е, че поне в близкото бъдеще, интересът към отопляване с дърва едва ли ще намалее.
Един от вариантите е да се купят нарязани и нацепени дърва, който излиза и най-скъпо. Голяма част от дървата, особено в по-отдалечените от големи градове райони, се предлагат предимно на трупи с подходяща за транспортирането им дължина – около метър или друга. Рязането и нацепването им се прави на място. Така се постъпва и когато трябва да се оползотвори някое и друго по-голямо дърво, отсечено било в двора или доставени от горското стопанство трупи.
Проблемът с нарязване на дървата за огрев в домашни условия е решен с масовото навлизане на верижните триони в арсенала на домашния майстор – били те бензинови или електрически. При внимателна работа, рязане на дървата върху специална стойка и спазване на правилата за безопасност, задачата е по силите и на домашни майстори, непривикнали на физически труд. Отморяващо занимание на чист въздух през почивните дни.
Не така стои обаче въпросът с цепенето на дървесни стъбла и трупи с по-голяма дебелина. Това вече е чисто мъжка работа, при това за физически здрави хора „в разцвета на силите си“, както би казал приказният герой Карлсон. Цепенето на ръка е силно натоварваща ставите, криеща заплахи за здравето дейност, независимо дали се върши с тежък съвременен топор, отдавна „пенсионирал” нашенската стара брадва, или когато и той се окаже безпомощен да се справи, цепенето става със стоманени клинове и боен чук.
Споменаваме бегло тези, с многострадален привкус, факти, за да подчертаем значимостта за домашното стопанство на електрическите машини за цепена на дърва.
Те от своя страна се делят на две големи групи – хоризонтални и вертикални. Първите имат сила на натиск в интервала 4–7 т и тежат около 45–55 kg. При вертикалните машини силата на натиск започва от около 7 т и достига до около 22 т. Теглото им варира в широки граници – от около 100 kg до 230–320 kg при машините със сила на натиск 22 т. Вертикалните машини изискват помещение с висок таван, по-мощните се захранват с трифазен ток. Цените им са от над два до около седемкратно по-високи в сравнение с хоризонталните модели. С две думи, това са професионални машини за използване в големи, с обществено предназначение сгради.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото