Новата фамилия Raider Pro R20 System


В първите дни на януари т.г. фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД приятно изненада почитателите на марката Raider, като пусна на пазара ново семейство акумулаторни електроинструменти. То носи марката Raider Pro R20 System, което го прави самостоятелна подгрупа на марката Raider Pro.
Това, което свързва машините в единно обособено семейство е, че всички те са пригодени да работят с еднотипни, една или повече, литиево-йонни акумулаторни батерии с изходящо напрежение 20 V. Тази стойност отразява възприетата, основно през миналата година, световна практика, да се посочва максималната стойност на напрежението след пълно зареждане на батерията. Номиналната стойност за литиево-йонните батерии е 18 V.
Новото семейство разполага с три батерии, от които батерията с капацитет 2,0 Ah е приета за базова. Тя е включена в четирите комплекта инструменти, предлага се и в комплект с бързозарядно устройство, както и отделно. Към семейството принадлежат още два модела батерии с капацитети 1,5 Ah и 4,0 Ah. Батериите са класически тип – с пластинчати (самопочистващи се) контактни елементи и сигурно действащ, заключващ ги към ръкохватката на машината, механизъм. Семейството включва и две зарядни устройства – за ускорено или нормално, т.е. по-бързо или по-бавно, зареждане.
Raider Pro R20 System стартира с 9 машини, които се предлагат поотделно всяка или в комплект с акумулаторна батерия (с капацитет 2,0 Ah), бързозарядно устройство и пластмасов куфар. Три от комплектите имат привилегията да се доставят с пластмасов куфар, което е несъмнено удобство за притежателя на машината.
От „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са се постарали да подберат образци измежду най-често използваните видове акумулаторно захранвани електроинструменти. Включена е и машина от сектора на домашното градинарство – косачка за трева.
Идеята за създаване на многочислени семейства от електроинструменти, ползващи съвместно една или няколко батерии с еднакво изходящо напрежение, не е новост за световната практика и големите водещи производители. Това е рационално, икономически изгодно за огромна част от масовата клиентела решение, целящо най-ефективно използване на батериите.
Въпреки непрестанното усъвършенстване на най-добрите към момента литиево-йонни батерии и постепенното снижаване на цените им, батерията формира значителен дял от цената на всеки инструмент. Освен това и най-качествените, съответно най-скъпи батерии, имат краен брой цикли на зареждане и разреждане. Дълготрайността им не е безгранична.
Ето защо целта е всяка закупена батерия да се използва максимално ефективно, като се използва от повече инструменти. Затова се създават големи семейства от машини, които работят с една или повече съвместими батерии с еднакво захранващо напрежение. Изборът на една или повече батерии се свежда до капацитета им и се съобразява с най-мощните машини и продължителността на работа. Същото се отнася и за зарядното устройство, защото, със сигурност, не е необходимо за всеки инструмент или всяка батерия, да се купува отделно устройство.
Дори и в този си начален състав Raider Pro R20 System предоставя немалко възможности, включително ценово обосновани, за комбиниране на машини, батерии и зарядни устройства в рамките на семейството.
В центъра на всяко подобно семейство машини винаги стои захранващата ги батерия – базова и допълнителни.

Както стана дума в началото, тук базовата батерия е с капацитет 2,0 Ah. Теглото й е 425 g. Тя се предлага отделно, в комплект с машина, както и с бързозарядно устройство. Отделно се предлагат още два модела батерии със същото захранващо напрежение и капацитет – 1,5 Ah (тегло 417 g) и 4.0 Ah (тегло 695 g). Трите батерии имат трипозиционен LED индикатор, показващ нивото на заряда им.
Батериите имат електронна система за контрол и управление, която ги предпазва от повреда при претоварване и прегряване, както и поради прекомерно разреждане. Тя контролира поотделно всеки елемент на батерията. При повишаване на напрежението над зададена стойност, тя преустановява зареждането. При понижаване под определена стойност, захранването на електродвигателя се прекъсва. Така се осигурява и еднакво зареждане на всички елементи в батерията.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото