Нова четириколесна косачка за дворната градина – STIHL RMA 248


Две мнения няма. Акумулаторно захранваните машини и ръчно преносими електроинструменти неумолимо, все повече завладяват малките и средни по големина градини и тревни площи. Още по-категорично, когато те се намират в градска среда или в райони с по-високи изисквания срещу нивото на шума. Основната причина затова е, че в сравнение със задвижваните с бензинов двигател машини, електрическите отделят значително по-малко шум и никакви изгорели газове, обслужването им е значително по-опростено и лесно, същото се отнася и за работата с тях. Този преход е неизбежен, защото човешкото здраве и опазване на природната среда, стоят над всичко.
Преходът от бензин към акумулирана в батерията електроенергия става възможен и повсеместен поради непрестанното развитие и усъвършенстване на литиево-йонните батерии, което позволява задвижване на все по-мощни и производителни машини, все по-продължителна работа с едно захранване на батерията. Към това трябва да се прибави и непрестанно нарастващата им дълготрайност и постепенно спадащи цени.
Поредният пример за това са две машини за поддържане на тревни площи, които STIHL пусна на пазара преди няколко месеца и вече се предлагат в България. Едната е четириколесната косачка STIHL RMA 248, а втората – косата STIHL FSA 86 R.
За перфектно поддържане чрез косене на тревната морава са необходими и двата вида машини. Откритите, особено по-големи тревни площи, са запазена територия за косачките на колела. Косенето на тревата по краищата на тревната площ, особено около бордюри, както и други препятствия – дървета, храсти, обособени цветни лехи, открити камъни, беседки, пейки и др., е работа за ръчна коса. На нея може да се разчита също за цялостното косене на малки затревени полянки.
Обръщаме внимание, че двата нови модела, които представяме в този брой на списанието, принадлежат към две обособени серии акумулаторно захранвани инструменти.
Четириколесната косачка STIHL RMA 248 принадлежи към серията AK. Това са машини и инструменти, предназначени предимно за домашната градина. Косата STIHL FSA 86 R е член на серията AP, което означава, че е машина, създадена за професионална работа.
Правим това уточнение, защото батериите, с които работят машините от серия AK са несъвместими с машините, работещи с батерии AP и обратно.
Поради това, представяме двете машини поотделно.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото