Новите водоструйни машини STIHL

Stihl1
Преди малко повече от пет години STIHL за пореден път разшири продуктовата си гама, като този път включи в нея и семейство водоструйни машини. За компания с лидерски позиции в производството на техника не само за работа в гората, в промишлените овощни градини и лозя, ала така също и на различни по предназначение, вид и големина паркове и градини, включително дворни, това бе очаквана стъпка. Водоструйните машини имат незаменимо приложение при почистване на двора и по-специално на алеи и пътеки, на стълбища, на площадки и тераси, зидове и огради, на басейни и на още много други места в двора и градината, застлани, облицовани или изградени от камък или бетон. Всички те са строени и с естетически замисъл, поради което представляват съществен декоративен елемент от ландшафта. При едно условие обаче – да са чисти, за да изпъква естествената красота на материала – най-често каменни плочи. Това изисква тяхното далеч не само сезонно, но и доста по-често измиване, което е по възможностите единствено на насочена, фокусирана водна струя под много високо налягане – над 100 bar, за което е необходима водоструйна машина. Освен изброените, тези машини имат и редица други приложения – измиване на градински мебели, на превозни средства – автомобили и друга транспортна, градинска или селскостопанска техника, измиване на фасадни стени, стига мазилката да позволява, почистване на улуци, нерядко и цели покриви от наслоили се върху тях опадали листа, борови иглички и други замърсявания, отпушване на затлачени тръби и много други. Не на последно място прането на килими и други подобни сходни настилки също фигурира в списъка дейности, с които тези машини се справят най-добре.
Още първата серия водоструйни машини на STIHL носеха характерните за марката си белези – технически решения, бележещи най-доброто към момента ниво при този вид машини, които в съчетание с множество принадлежности правят работата едновременно ефективна и приятна за вършене.
През изминалите оттогава години STIHL добави нови модели, подмени едни с други, още по-нови, което лесно може да се проследи по публикациите в „Направи сам”, достъпни на сайта на списанието.
Последното обновяване на гамата водоструйни машини на STIHL, предлагани в нашата страна, е от март т.г., като два от трите модела, които STIHL едновременно пусна на пазара в началото на този месец, вече се продават и в България – STIHL RE 109 и STIHL RE 129 Plus. Те заместват досега продаваните машини RE 108 и RE 128 Plus. Новост за българския пазар е и моделът RE 88. Така се оформя група от общо пет модела, които „Андреас Штил“ предлага към момента на българския пазар – RE 88, RE 98, RE 109, RE 129 Plus, RE 163 Plus.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото