Новите инструменти на Hitachi клас „Световен лидер” – партньорска среща на „Ташев-Галвинг“, eсен 2016

hitachi1
В предишния брой на списанието представихме първата в света ъглошлайфмашина с безчетков електродвигател Hitachi G13VE, както и най-добрия към момента в света в клас 5–7 kg къртач Hitachi H45MEY заедно с неговия брат H45ME. Общото между тези машини е, че работят с безчеткови електродвигатели, област в която Hitachi e лидер с притежание на 130 патента.
Сега продължаваме с презентацията на г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България и останалите нови машини на Hitachi, представени и демонстрирани по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“, eсен 2016 .

Къртачи H60MEY и H60ME
hitachi2
Това са два мощни къртача в клас по тегло 11–12 kg и захват на инструмента SDS-max. И двата работят с най-ново поколение безчеткови електродвигатели на Hitachi с номинална мощност 1500 W. Разполагат с енергия на единичния удар 26,5 J (по актуалния стандарт) или 20 J по стандарта EPTA (EPTA – The European Power Tool Association). Производителността им при къртене в бетон (165 kg за 30 min) надхвърля 1,2 пъти постижението на техния предшественик с колекторен двигател H60MRV (135 kg за 30 min). В сравнение с най-близко стоящите конкуренти на други производители двата нови къртача на Hitachi имат с 10% по-голяма производителност, което ги извежда на световния връх по този най-важен за този вид машини показател.
Най-съществената разлика между двата модела е в антивибрационната им система. Моделът H60ME има системата LVH (Low Vibration Handle), докато моделът H60MEY разполага с по-съвършената и съответно по-ефективно снижаващата нивото на вибрациите UVP (User Vibration Protection). Функционирането на тези две антивибрационни системи на Hitachi е описано в предишната статия. Поради разликата в системите нивото на предаваните на ръцете вибрации при модела H60MEY е 10,3 m/s², докато при H60ME то е 13,4 m/s². Наличието на механизма за противодействие на създаваните в ударния механизъм вибрации при системата UVP повишава теглото на H60MEY на 12,2 kg срещу 11,6 kg при H60ME. За да не повтаряме вече написаното в предния брой за двата модела с по-малка мощност, всички предимства, които им осигурява задвижването с безчеткови електродвигатели пред конкурентите машини на други производители, работещи с класически колекторни двигатели, се отнася напълно и за двойката H60MEY/H60ME. Ще отбележим още, че и при тези два къртача на Hitachi производителността на къртене практически не се влияе при дължина на захранващия кабел до 30 m (сечение на проводника 2 mm²) дължина, като едва при 60 m тя намалява с 1%. При най-близко стоящите модели на други фирми спадът на производителността на машината е 94% и 82% при единия конкурент, 96% и 84% при втория.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото