Новите леки акумулаторни моторни коси на STIHL

В началото на годината „Андреас Штил“ ЕООД пусна на пазара новата акумулаторно захранвана коса STIHL FSA 60 R. Тя допълва семейството леки коси, принадлежащи към акумулаторната система AK на STIHL. Другата машина от това семейство, която се продава у нас от пролетта на 2020 г., е моделът STIHL FSA 57. Тази коса се предлага в две разновидности – в комплект с батерия AK 10 и зарядно устройство или само машината, без тях.
Косата STIHL FSA 60 R също се предлага без батерия и зарядно устройство. Това е практично и икономически изгодно за клиента решение, защото позволява най-рационално използване на батериите. Всяка от тях може да захранва всяка от машините и да се зарежда от едно устройство.
Към момента системата STIHL AK включва три литиево-йонни акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Те се различават помежду си по своя капацитет – AK 10 (2 Ah, 72 Wh), AK 20 (3,9 Ah, 144 Wh) и AK 30 (5 Ah, 180 Wh). Стандартното зарядно устройство е AL 101, което зарежда напълно всяка от трите батерии съответно за 95, 180 и 205 min.
Батерията се подбира според вида и модела на машината, която ще захранва, съответно според мощността на електродвигателя и разхода на електроенергия. От капацитета на батерията зависи сумарното време на работа с едно зареждане. Поради това принадлежността на дадена машина към семейство, създадено и развивано около една или повече взаимно заменяеми батерии, трябва да се има предвид при покупката на нов акумулаторно захранван инструмент.
Градинските инструменти на STIHL от системата AK са специално разработени за работа в домашни градини със средни и по-големи площи. Те удовлетворяват изискванията и на най-претенциозните домашни градинари. С тях може да се извършват дейности, близки до професионалното градинарство. Машините от тази система са съобразени както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител. Те са достатъчно мощни за работа в домашни градини.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото