Новите модели на STIHL за 2020 г.

Пред участниците в „Денят на медиите 2019“, д-р Бертрам Кандзиора, Председател на Управителния съвет на STIHL AG заяви, че „няма да отстъпим и милиметър в развитието на бензиновите машини, като същевременно даваме „газ“ при продуктите с акумулаторно захранване“. Ако добавим и планираното развитие – инструментите и машините с акумулаторно захранване да достигнат около 50% от общата продукция, това обяснява защо сред представените и демонстрирани пред участващите в срещата журналисти нови модели преобладаваха моделите с акумулаторно захранване. Част от тях ще бъдат пуснати в продажба в края на тази, по-голямата – в началото на идната година.
Тук ще направим кратък преглед, даващ обща представа за най-новите продукти, които STIHL e подготвила за своите клиенти. Към всеки от тях ще се върнем отново с подробна статия, около времето, когато бъде пуснат на българския пазар.
От представената на 17 септември т.г. колекция от 10 машини и ръчни инструменти, 6 са с акумулаторно захранване. С бензинов двигател са две машини. Сред новостите е и ножът за косене на бурени и друга дива растителност с жилави, трудни за рязане стъбла.
За разлика от излизащите непрестанно на пазара нови модели, които представляват поредното усъвършенстване на по-предни машини, появата на нов вид инструмент в продуктовата програма на STIHL винаги силно привлича вниманието. Такава новост е

 

верижният
 минитрион GTA 26

Заедно с мининожицата за храсти HSA 26, те поставят началото на нова система акумулаторни инструменти STIHL AkkuSystem AS. Тя допълва възможностите на системите STIHL AkkuSystem COMPACT и STIHL AkkuSystem PRO с цел предоставяне на леки, компактни и елегантни, удобни за работа и същевременно производителни ръчни инструменти. Инструменти за мераклии, прилягащи отлично и в крехката женска длан. Като съдим по първите два инструмента от тази система, очевидно става дума предимно за дейности по поддържане и строителство при малки терени и дворни градини. Инструменти за хора, чието хоби е да майсторят със собствените си ръце. Системата тепърва ще се развива и допълва с нови инструменти. И двата инструмента работят със сменяема литиево-йонна батерия AS 2 с напрежение 10,8 V. Батерията и зарядното устройство ще може да се ползват от всички инструменти, включени в тази система.
Не случайно в краткото представяне на акумулаторния ръчен минитрион GTA 26 се уточнява, че това е иновативен инструмент. Подобен на него досега липсваше в производствената програма на STIHL. Доколкото знаем, и на световния пазар няма такъв инструмент, работещ с типична верига за рязане със силно намалена големина на звената. Трионът GTA 26 работи с верига STIHL 1/4” Picco Micro 3.
GTA 26 е лек, заедно с батерията AS 2 тежи само 1,4 kg, повратлив и много удобен за работа в градината верижен трион. При дължина на шината 10 cm с него може да се режат и по-дебели клони, стъбла, както и изделия от обла или фасонирана дървесина – ритловици, малки греди, летви, дъски, дървесни плочи и т.н. Освен типично градинарски дейности за оформяне на короната, премахване на стари клони, леторасти и т.н., трионът е чудесен помощник при изграждане дървени огради, перила, беседки и други съоръжения в градината, при ремонт на покривна конструкция и др.
За възможностите на триона GTA 26 производителят сочи, че с едно зареждане на батерията с него може да бъдат извършени 80 срязвания на клон с дебелина 40 mm.
Той ще бъде пуснат на пазара в началото на 2020 г.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото