Новите настолни циркулярни триони за рязане на метал Raider


В края на миналата година „Евромастер Импорт Експорт“ ООД разшири гамата настолни циркулярни машини за рязане на метал Raider. Към наскоро пуснатите на пазара модели RD-CM06 и RD-CM08, добави още един – RD-CM09. Първите два модела са представители на класическия, доминиращ на пазара тип машини, работещи с карбофлексни дискове с диаметър 355 mm. Третата, RD-CM09, е новост не само в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, но и за нашия пазар въобще. Става дума за олекотена откъм габарити и тегло машина, работеща с карбофлексен диск за рязане с диаметър 180 mm. Интересът към нея допълнително нараства и поради факта, цената й също е без конкуренция. Както заяви инж. Красимир Петков, бранд мениджър за марката Raider, „целта ни бе да предложим на българския и съседни на държавата ни пазари, машина, чиято цена е по-ниска, отколкото сумарната стойност на обикновена ъглошлайфмашина и стойката за нея, която я превръща в настолен циркулярен трион за рязане на метални изделия.“
Настолните циркулярни триони с карбофлексен диск са ценово достъпната и често използвана машина за разкрояване, напречно рязане на различни по вид и напречно сечение метални профили – ъглови, кухи, с квадратно или друго сечение, тръби, както и на плътни материали: армировъчни пръчки и шини. С машината може да бъдат рязани материали от различни видове и марки стомана, чугун и някои цветни метали. Рязането става бързо и лесно, с точност, каквато не може да бъде постигната с държана в ръце ъглошлайфмашина. Високата точност при рязане е от изключително важно значение при разкрояване на детайли, предназначени за рамки и други метални конструкции. Така не се налагат допълнителни корекции, заваряването е улеснено, когато детайлите опират плътно един до друг. Настолната машина реже вертикално под прав или друг ъгъл в диапазона до 45°, според настройката на машината. Работата с такава машина позволява повторяемост, което, особено при сглобки „под герунг” (ъгъл 45°) и повече на брой детайли, е голямо предимство.
Всичко това прави този вид машини без алтернатива при занаятчийската, професионална работа. Те имат своето място и в домашната работилница, нещо, за което допълнително ще допринесе и новият модел Raider RD-CM09.
Този вид машини присъстват в продуктовата листа на марката Raider от годините на нейната поява на пазара през вече далечната 2000 г. Първият, представен през 2005 г. на страниците на печатното по това време списание „Направи сам“, бе моделът RD-CM05.
Конструкцията на машините за рязане с карбофлексен диск не е несложна, поради което отделните модели силно си приличат. Режещият диск при почти всички е закрепен непосредствено към вала на електродвигателя. Той, заедно с предпазителя е монтиран към стабилно рамо, което в задния си край е свързано към основата на машината чрез ос, около която може да се завърта до определен ъгъл. Силна пружина го придържа в изправено положение. След завършване на рязането тя го връща в изходна позиция. Предният край на рамото е оформен като удобна за държане ръкохватка, на която се намира и пусковия бутон на електродвигателя.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото