Новите трактори за косене на VIKING

Viking1
На върха в класацията на професионалните машини на VIKING за косене на трева се намират самоходните косачки, които наподобяват малък четириколесен трактор. Те имат елегантна външност, а работещият седи на удобна седалка и управлява машината подобно на автомобил. Поради това сходство този вид косачки у нас се наричат трактори за косене. Царството на тези машини са големите паркове, като една от тях може да коси до около 10 000 m², в зависимост от модела. Това са високопроизводителни машини, а косенето с тях е нещо средно между работа и удоволствие.
В този клас VIKING предлага две серии машини – T5 и T6. Първата серия са трактори, предназначени за косене на тревни площи с големина до около 6000 m², докато горната граница при машините от серията Т6 e около 10 000 m².
Повод за тази статия е обновяването, което водещият немски производител на градинска техника извърши едновременно и в двете серии трактори за косене, пускайки на пазара общо шест нови модела, три от които се предлагат и на българския пазар. Това са MT 5097, MT 5097 Z и MT 6127 ZL. Съществената разлика между MT 5097 и MT 5097 Z е в близо два пъти по-мощния двигател на втората машина. Основните технически характеристики на трите нови модела са дадени в таблицата.
3
Модернизацията на машините обхваща не само обновеният външен вид, като очевидно е търсен по-спортен облик, но включва и редица технически новости, които подобряват тяхната мощност и производителност, правят работата по-приятна, а воденето на машината още по-комфортно.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото