Новият мощен моторен свредел STIHL BT 131


От години моторните свредели заемат съществено място в продуктовата гама на STIHL. Техните отлични технически характеристики и качество им отреждат авторитетно място на световния пазар, включително и в България. Като водещ производител на малки бензинови двигатели, STIHL заема челни позиции в производството на практически всички видове машини за работа в гората и градините, били те дворни или за промишлено производство.
Сред голямото многообразие от видове машини и модели на STIHL, моторните свредели се открояват като незаменим помощник при създаване на нови насаждения. Те неимоверно улесняват издълбаването на дупки в почвата, необходими за разсаждане на младите фиданки, на храстообразни и други растения. Те са незаменим инструмент при засаждане на нови лозя, особено когато става дума за обширни масиви, на всевъзможни декоративни храсти, при залесяване на нови гори и т.н. С две думи, на всякакви растения, за чието засаждане е необходимо издълбаване в почвата на дупка след дупка – тежък физически труд, ако се извършва с класическите ръчни, да не кажем и вече примитивни, инструменти: търнокопи, обикновени и прави лопати.
Горското стопанство и растениевъдството, разбира се, не са единствената област на приложение на моторния свредел. Той се използва навсякъде, където е необходимо издълбаване на дупки в почвата като поставяне на временни огради около строителни обекти, при монтиране на различни дървени или метални конструкции на открито (огради, дворни врати, перголи и т.н.), за взимане на почвени проби и много други. За разлика от копането с търнокоп и лопата, свределът издълбава дупки с форма, близка до цилиндричната. В редица случаи, като отливане на вкопана в почвата бетонна основа за монтиране на някаква, примерно дървена, конструкция, това също е предимство – пести се материал, фундаментът не загрозява.
Моторният свредел неимоверно облекчава непривлекателния тежък физически труд, характерен за изкопните дейности, повишава значително производителността на работа. Ето защо той може да бъде определен като инструмент за професионална употреба, изискващ съответното ниво на качество.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото