Новият стандарт Starlock за електроинструменти с осцилиращо дeйствие

starlock2
Сред новостите на пазара на електроинструменти, с които светът навлезе в 2016 г., някак си незабелязана остана практическата реализация на съвместния проект на Bosch и Fein за създаване на единен стандарт за захващане на инструмента при многофункционалните електроинструменти с осцилиращо движение – трион, нож (шабър) или шлифовъчен лист.
Това бе дългоочаквано събитие, защото съществуващият досега хаос машините на всеки производител да са пригодени да работят едва ли не единствено с произвежданите от самия него работни инструменти, създава големи затруднения за потребителите. Причината е продължилата години наред липса на единен стандарт, както това отдавна е направено при много други инструменти. Типичен пример са създадените от Bosch и наложили се като индустриален стандарт системи за бързо закрепване на свредлата (шила и длета) при перфоратори и къртачи – SDS-plus (1975 г.), SDS-max (1985 г.) и SDS-quick (2012 г.).
Всеки от производителите на този вид електроинструменти досега разработва собствена система за бързо и лесно захващане на инструмента, което допълнително ограничава възможностите за избор извън дадената марка. Затова някои производители снабдяват машините си с различни преходни елементи (шайби и гайки), които позволяват пригаждане на произведени от други фирми работни инструменти. Други, основно далекоизточни, започнаха да предлагат инструменти с местоположение, брой и форма на отворите за закрепване, което им придава известна универсалност.
2
starlock3
Създаденият през 1985 г. от немската фирма Fein (основана през 1887 г.) първи в света електроинструмент с осцилиращо движение на ножа, предназначен за улесняване и без повреди по купето смяна на залепени със силиконово лепило автомобилни стъкла, бива развит до модела MultiMaster.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото