Нови въздушни компресори Raider


В 30-годишната история на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД и 22-годишната на нейната най-успешна марка в областта на ръчните електроинструменти и машини Raider, въздушните компресори заемат специално място. При това не само като отделни машини, а като „глава“ на семейство ръчни пневматични инструменти. Първото ни запознанство с тях бе през 2001 г., когато оцветените в характерния и днес за марката цвят – червено, въздушни компресори привлякоха вниманието ни в наскоро открития в София първи магазин от веригата Mr. Bricolage. Със своя характерен дизайн, червен цвят и примамливи цени, сред обширния магазин се открояваше и немалка група ръчни електрически инструменти с новопоявилата се на пазара, все още малко позната тогава марка Raider. Така открихме и започна плодотворното сътрудничество между списанието ни и вносителя на тези машини фирма „Евромастер Импорт Експорт” ООД. На поместената тук снимка от магазина на Mr. Bricolage, публикувана в НС 1-2/2002 г., компресорът носи марката TopMaster. Тя е създадена от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през 2001 г., година по-късно от Raider. TopMaster е марка за ръчни механични инструменти, включително автосервизно оборудване, поради което, вероятно, първоначално компресорите са носили именно тази марка.

Вляво – един от първите компресори, предлагани в първия магазин на Mr. Bricolage в София, януари 2002 г.
Вдясно – списание НС 11/2003 г. В магазина на „Евромастер Импорт Експорт” ООД – гама от 5 въздушни компресора и половин дузина пневматични инструмента

По-късно пневматичните и хидравлични машини и инструменти с марката Raider биват обособени като отделна група. Освен гама от компресори и всевъзможни принадлежности за свързване на инструментите към тях, към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага и широка гама пистолети за боядисване, за помпане на гуми и продухване с тънка силна струя. Далеч по-обширна е гамата от ръчни пневматични инструменти, задвижвани от въздух под високо налягане: бормашини, гайковерти, ъглошлайфмашини, тресчотки, чукове, такери и др.
Всички те изискват качествен компресор, осигуряващ необходимото работно налягане и дебит на въздуха. В зависимост от инструмента, в едни случаи се изисква очистване на въздушната струя от съдържащите се в нея вода и масло, при други, добавяне на масло за смазване на пневматичния инструмент. При избора на компресора в редица случаи е от значение обема на ресивера, при други, компактните му размери са предимство. Нивото на отделяния шум, в редица случаи също може да има решаващо значение при неговия избор. Особено, когато се ползва било в домашна работилница или гараж в жилищна сграда.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото