Нови инструменти Topmaster за сухото строителство


За края на тази и началото на следващата година от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са подготвили значително разширяване на асортимента от ръчни инструменти с наложилата се от близо 22 години насам изключително успешна марка Topmaster Professional. Понеже читателите на „Направи сам“ традиционно се ползват с привилегията да бъдат не само своевременно, а и изпреварващо информирани за новите продукти, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пуска на нашия пазар, се обърнахме към инж. Павлин Николчев, бранд мениджър за Topmaster Professional, да представи чрез списанието част от новите инструменти. И по-конкретно – инструментите, използвани при „сухото строителство”.
През последните десетилетия методът „сухото строителство“ доби широко разпространение при ново строителство във вътрешността на сградите, най-вече с обществено предназначение. Същото може да се каже и при ремонта на стари сгради, като в редица случаи, най-вече поради ниското тегло на конструкцията, той е и незаменим. Строителният материал са плочи на гипсова основа – гипскартон и гипсфазер. Има и плочи на циментова основа, които се използват за влажни помещения, както и за фасадни облицовки. Те се монтират с винтове върху носеща конструкция от тънкостенни стоманени профили. Макар и по-рядко, плочите може да се залепват и директно върху съществуващи неравни стени, вместо те да се измазват с дебел пласт мазилка или коригират с дебела шпакловка. Методът „сухо строителство“ позволява бързото, лесно и с минимални завършващи операции строителство, избягва се внасяне на допълнителна влага в помещенията. Този е предпочитаният метод за изграждане на леки преградни стени, за обшивки в подпокривното пространство, както и за преградни стени в тавански помещения, за изграждане на кухи пространства за тръбопроводи и други инсталации в бани и кухни, при изпълнение на вътрешна топло- и звукоизолация, за направа на окачени тавани и т.н.
От 30 години насам (бр. 6/1993 г.) темата „сухо строителство“ редовно присъства в сп. „Направи сам“. Част от тези публикации, около стотина от 2001 г. насам, са достъпни на сайта на списанието. Преобладаващата част от тях разглеждат видовете облицовъчни плочи и технологията при изпълнение на различни конструкции. Прави впечатление, че с годините на пазара се появиха, при това все повече, по-усъвършенствани и специализирани инструменти за сухо строителство, които съкращават времето за изпълнение и значително улесняват постигането на високо качество.
След като облицовката от плочи е монтирана, следва запълване на отворите над главите на винтовете и фугите между плочите със специален пълнител. За трайното запълване и покриване на фугите и защитата на ъглите, освен пълнител за фуги, по продължението им се поставя и специална усилваща лента от устойчива на вода и химически агенти хартия или от фибростъкло.
Изискванията за качеството на повърхността зависят от вида на крайното декоративно покритие – тапети или боя, зависят и от посоката, от която пада светлината и нейната сила. За постигане на най-високото ниво на качество – Q4, утвърдено като стандарт от немският съюз на гипсовата индустрия и производството на плочи от гипс, завършващата операция е грундиране и цялостна шпакловка на облицовката. След нейното изсъхване тя се шлифова.
За всяка от тези операции има подходящия, в повечето случаи, специализиран инструмент.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото