Нови клещи на Knipex


За немската фирма Knipex и нейните инструменти се пише с удоволствие, неизбежно пристрастие и респект, породени от тяхната иновативност, качество и многообразие. Фирмата води своето начало от 1882 г., когато нейният основател Карл Пуч започва производството на първите си клещи в ковачницата, разположена в мазето на къщата му в село Кроненберг (днес част от гр. Вупертал). Помощници са му калфа и двама чирака.
140 години по-късно, Knipex продължава да бъде мъдро управлявана фамилна фирма. Тя е водещ световен производител на професионални клещи, чиито продукти се продават в над 100 държави по света. Редица от нейните иновативни клещи са станали нарицателни със своите изключително възможности и качество. Такива, например, са уникалните и до днес клещи за инсталации с метални тръби Alligator, пуснати на пазара през 1972 г. Същото се отнася и за клещите Cobra, които се появяват на пазара през 1984 г. На стълбицата на световните рекордьори по качество се нареждат и компактните клещи-секачи Cobolt (на пазара от 1988 г.), които умножават до 40 пъти приложеното от ръката усилие. В зависимост от модела, клещи-секачи (KNIPEX CoBolt XL) с дължина 250 mm, са способни да режат средно твърда стоманена тел с диаметър до 6 mm. Затова производителят ги е нарекъл „клещи за рязане на болтове“. Защото и това го могат до определена дебелина.
През 1994 г. Knipex пуска на пазара поредния новаторски инструмент – клещите-гаечен ключ. Този напълно нов инструмент с паралелно движещи се една спрямо друга челюсти съчетава качествата на двата инструмента, чиито наименования са заложени в неговото име. Най-същественото при него, е че челюстите му не нараняват повърхността на детайлите, не могат да „превъртят”.
Продуктовата гама на Knipex обхваща значително над 1000 модела, сред които се откроява голяма група от клещи и други инструменти, предназначени за електроинсталационни дейности. Всички те изключително улесняват работата, особено за премахване на изолацията от проводници, а някои са и уникални. Такъв, например, е пуснатият като световна пазарна новост през 2016 г. инструмент KNIPEX ErgoStrip, който ще представим подробно в следващ брой на списанието.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото