Нови попълнения моторни триони на STIHL за работа в короната на дърветата

Stihl1
Бързото развитие и усъвършенстване на верижните моторни триони, област в която немската компания STIHL е световен лидер, позволи създаването на обособена група от машини, разработени преди всичко за работа в короната на живи дървета – при поддържане на овощни градини, за резитба и оформяне на короната на дърветата, премахване болни или изсъхнали клони. Тези триони са подходящият инструмент за оформяне на короната и поддържане на дърветата по улиците и в парковете, както и за рязане на високи и стари, опасни за околното пространство дървета, когато повалянето им не е възможно, а трябва да се режат на части от върха към основата на дънера.
При всички тези случаи рязането се извършва на височина над земната твърд – било от стълба или платформа, много често и чрез катерене по дървото при осигуряване, подобно на алпийското. С две думи, това само по себе си е рискова дейност, защото в добавка работещият държи в ръцете си верижен трион, налага се да реже при всевъзможни пространствени положения. Да се предпазва от падане, от самата машина, както и от падащите клони e сложна задача, а умората настъпва бързо.
Резитбата в короната на дърветата е деликатна и с повишен риск дейност, която не може да бъде избегната, защото верижният трион е най-ефективният за случая инструмент. Ето защо през последните години STIHL пусна на пазара серия от няколко нови модела верижни триони, оптимално пригодени именно за такъв вид работа. Това са машини, съчетаващи максимална производителност с минимално тегло и големина, с възможно най-голяма повратливост, позволяващи рязане във всякакво пространствено положение. Триони с максимално улеснено стартиране на двигателя и опростено управление, с минимално ниво на предаваните на ръцете вибрации, осигуряващи максимален комфорт при работа. Понеже става дума за рязане на живи клони, срезът трябва да бъде максимално щадящ дървото – равен и гладък, с минимално нараняване на дървесната тъкан. И над всичко водещата нишка при конструирането на всеки нов модел от този вид е осигуряване на все по-голяма безопасност за работещия.
Това са все изисквания, които в най-голяма степен характеризират трите модела леки верижни триони, предназначени за работа в короната на дърветата, които към момента „Андреас Штил“ предлага на нашия пазар:
» STIHL MS 150 T-CE
» STIHL MS 193 T
» STIHL MS 201 TC-M
Моделът STIHL MS 150 T-CE е добре познат на ревностните читатели на „Направи сам“, които четат всеки брой на списанието „от кора до кора“. Не случайно още в заглавието на представящата го статията той е определен като „свръхлек“ (тегло 2,6 kg без шина и верига) – водеща позиция, която запазва и до днес.
В този брой на списанието представяме двата нови модела, от които STIHL MS 201 TC-M се продава у нас от юли 2015 г.
За улеснение при съпоставката между предлаганите към момента три машини основните им технически и експлоатационни характеристики са представени в таблична форма. Трионите са подредени според появата им на пазара. Най-младенческа възраст има STIHL MS 201 TC-M, докато STIHL MS 193 T го изпреварва с около 5 месеца. Добре познатият вече STIHL MS 150 T-CE от около три години се радва на признание и добър прием в професионалните среди. Групата включва триони с работна дължина на шината, респективно на рязане, 25, 30 и 35 cm, съответно на това с нарастващ работен обем на двигателя и нарастваща мощност – 1,0, 1,3 и 1,8 kW. Видно е също, че двата нови модела имат забележимо по-ниско ниво на предаваните на ръцете вибрации в сравнение с STIHL MS 150 TC-E, което е следствие на последователните усилия на производителя да създава все по-комфортни и по-малко уморяващи при работа машини с двигатели, които все по-малко замърсяват околната среда и са по-икономични откъм разхода на гориво.
2

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото