Нови професионални перфоратори на Bosch в двукилограмовия клас


В началото на май т.г. Bosch пуска на пазара два нови модела в двукилограмовия клас професионални перфоратори – GBH 2-28 DFV Professional и GBH 2-28 DV Professional. Те ще заменят досегашните перфоратори в този теглови клас – моделите GBH 2-26 DFR/DRE Professional.
Новите модели предизвикват особено голям интерес, защото са най-новото развитие при най-масово използвания вид перфоратори. От една страна те са най-леки, съответно повратливи и удобни за работа във всяко пространствено положение, включително и над главата, а от друга, възможностите им за пробиване и къртене, тяхната производителност са достатъчни за извършаване на преобладаващата част от работата при обичайните ремонтни и довършителни строителни дейности.
Bosch е не само световен лидер в производството на електропневматични перфоратори, но и първи пуска на пазара през 1982 г. перфоратор в двукилограмовия клас. Ето защо при появата на нов модел на Bosch често най-добрата преценка за техническите му характеристики дава сравнението с модела, който той заменя. Перфораторите от фамилията GBH 2-28 Professional имат електродвигател с мощност 850 W, с което поемат палмата на първенството в света за теглото си – 2,9 kg за модела DV и 3,2 kg за модела DFV. Единствената разлика между двете модификации е, че GBH 2-28 DFV Professional позволява смяна на патронника в зависимост от извършваната работа – SDS Plus при ударно пробиване в бетон и други строителни материали или къртене, и бързопритягащ челюстен патронник за пробиване в дърво, метали и други материали със свредла с цилиндрична опашка. Това решение несъмнено е предимство, защото прави машината универсална – една за всякакви дейности, свързани с пробиване без оглед на материала, къртене или завиване на големи винтове. То, естествено, си има и своята цена – малко по-високо тегло на машината, и също така малко по-висока цена. Моделът GBH 2-28 DV Professional е с несменяем SDS Plus патронник и очевидно е по-подходящото решение, когато машината се използва изключително като перфоратор – за пробиване и къртене в строителни материали.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото