Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част III

Raider1
Част III
В тази трета поред статия продължаваме да представяме подбрани от нас машини, открояващи облика на новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER.

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент
По наше мнение тези машини дават много добра представа за развитието и днешното равнище на електроинструментите от серията RAIDER PRO. Те представляват многофункционален инструмент за рязане и шлифоване на различни материали. Най-специфичното при този вид машини е движението на работния инструмент – осцилиращо с висока честота. Той се завърта вляво и вдясно, като конкретно при модела RDP-OMT02 описва сектор с ъгъл 3° при честота, която може да се регулира плавно в границите от 15 000 до 22 000 minˉ¹. Той е многофункционален, защото в редица случаи може да замени няколко специализирани машини – саблен и прободен трион, ъглошлайфмашина, делташлайфмашина и шабър. Малката амплитуда на движение на работния инструмент, неговата форма и големина, често позволяват извършване на операции, които са недостъпни за други машини. Тази машина позволява рязане, включително чрез „пробождане“ на материала, с изключително висока точност, което в много случаи е от решаващо значение. Малката амплитуда на движение има и още едно огромно предимство пред останалите режещи инструменти – многократно по-безопасната работа – фактор, от особено голямо значение, когато машината се използва в домашната работилница и от хора, без изградени навици за работа с опасни за здравето инструменти.
Този вид електроинструмент е бил създаден от легендарната немска фирма Fein преди 30 години като професионална машина за бързо, лесно и без нанасяне на щети по купето изрязване на силиконовото лепило, закрепващо автомобилните стъкла. След необичайно дълго забавяне останалите големи производители на електроинструменти също намериха начин да започнат производството на свои модели и през последните няколко години те неизменно фигурират в продуктовите листи – първоначално в професионалния сектор, след това и в любителския.
Дотук нищо принципно ново. Новото в частност е, че новата вълна от инструменти, които „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара основно в началото на тази година, включва два модела на многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент. Едната принадлежи към серията RAIDER PRO, а другата е предназначена за сектора на любителската техника RAIDER. Съответно на това разликата в цените на двете машини е около 40%, разлика, която съответства на техническите различия между тях.
Естествено е по-напред да разгледаме модела RAIDER PRO

RDP-OMT02
Първото, което се набива на очи и грабва вниманието, е луксозно изпълненият метален куфар, за който човек по-скоро би допуснал, че в него се съхранява скъпа фотографска техника или друга прецизна апаратура. Мимолетно ни хрумна и еретичната мисъл, че с покупката на този инструмент струващ само 119,99 лв., може да се направи общ семеен подарък – за мъжа машината, а за дамата на сърцето му – прекрасното куфарче, в което да съхранява особено ценни от женска гледна точка притежания.
Да се върнем в реалността и да видим какво е съдържанието на фамозното куфарче.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото