Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO – част IV

Raider1
Част IV
Продължаваме с представянето на машини от новото поколение RAIDER PRO. Гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Прободни триони
За разлика от трите описани дотук машини, една от които попада в групата на екзотиката, а широкото пазарно навлизане на останалите два модела многофункционални режещи инструменти с осцилиращо движение на работния инструмент се дължи на последните няколко години, с разглеждането на новите модели триони RAIDER PRO навлизаме в територията на отдавна наложилите се прободни триони, машина, създадена в Швейцария през далечната 1946 г. и в серийно производство от 1947 г. Малцина знаят, че идеята за този принципно нов вид машина за рязане е осенила нейния създател Алберт Кауфман, докато наблюдавал как жена му работи на шевната машина. Хрумнало му да замени иглата с тънко трионче и така се родил прободният трион, машина незаменима най-вече при криволинейно рязане и отдавна заела мястото си в кошницата на задължителните електроинструменти за всяка дърводелска работилница – било тя любителска или професионална.
Голямата популярност на този вид инструменти обяснява защо серията PAIDER PRO получава попълнение от два нови модела – RDP-JS25 и RDP-JS26. И двете машини имат класическата и най-често разпространена за този вид машини форма с дъгообразна, разположена над тялото ръкохватка, която дърводелците често оприличават на ютия.

RDP-JS25
Raider4_3
Трионът RDP-JS25 е с мощност 650 W. Предназначен е за рязане на дъски от масивна дървесина с дебелина до 80 mm, както и на предмети от метал с дебелина до 10 mm. Честотата на движение на триончето се задава предварително в обхвата 500–3000 minˉ¹, която се подбира основно според вида на рязания материал и неговата топлоусточивост. Металната основа за водене на машината може да се наклонява странично за рязане под ъгъл до 45° на четири степени – 0° (перпендикулярно на повърхността), 15°, 30° и 45°. Наклонът се задава чрез назъбена гривна, в чиито прорези влиза метален щифт. Неподвижното фиксиране на основата спрямо тялото на машината става чрез завиване на два винта. Към основата с винтове може да се закрепи водач за рязане по права линия, успоредна и на зададено разстояние от канта на детайла.
Машината има четиристепенен механизъм за избор на амплитудата на махалообразното движение на триончето, включително степен „0“, при която то се изключва – при рязане на метал и други твърди материали, както и при рязане на кривини с малък радиус. Закрепването на опашката на триончето в шпиндела става с винт и шестостенен ключ.
Машината има прозрачен щит, който покрива по-голямата част от зоната на рязане. Разполага и с щуцер за свързване към прахосмукачка за засмукване на отделените при рязането стружки.
2
Ръкохватката е с удобна за държане форма, като горната й страна е покрита с еластична гума, позволяваща по-сигурно задържане без склонност към приплъзване в ръката.
Теглото на RDP-JS25 е 2,05 kg без водача, а цената – 72,98 лв.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото