Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част I

Raider1Част I
Борбата за пазарно надмощие, свещен закон за нормалното пазарно стопанство и основна движеща сила на техническия прогрес и развитие, изисква непрестанна изследователска и развойна дейност, усъвършенстване на производствените процеси за създаване на все по-качествени, по-производителни и дълголетни, по-малко уморяващи и не на последно място – финансово по-достъпни електро- и други видови инструменти. И още нещо, всичко това събрано в едно и в добавка – привлекателният външен вид, са факторът, който в голяма степен определя избора на клиента на една или друга марка, към един или друг модел. В резултат на това неспирно съревнование, изцяло в интерес на Н.В. клиента, компаниите, пазарни лидери, непрестанно обновяват и разширяват продуктовата си гама, като периодично пускат на пазара нови модели на своите електроинструменти. Едни от тях заменят досегашните, други допълват и разширяват продуктовата гама. Честа практика е водещи световни фирми в последните дни на изтичащата или в първите януарски дни на новата да обявяват нови модели, и доста по-рядко се среща масирана подмяна на цяло семейство инструменти. Неведнъж в списанието сме публикували статии по повод появата на обновени фамилии машини на един или друг водещ производител.
Тази статия обаче е посветена на нещо по-различно и по-рядко виждано – решителна стъпка за създаване на новото поколение електроинструменти RAIDER PRO, а не само на отделни модели или обновена продуктова група. В това се уверихме лично, след като г-н Лино Баша, съсобственик и мениджър стратегическо развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ и Красимир Петков, бранд мениджър, ни поканиха в самата „светая светих“ на обширния изложбен център на фирмата – зала, в която бяха събрани най-новите модели, които фирмата пусна на пазара през първите месеци на тази година. От тях подбрахме 21 машини, които да изпробваме в редакционната работилница. По наше мнение те в голяма степен представят новото, по-зряло поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER, прилягащо на 23-годишната възраст на фирмата, както и на 15-годишнината от създаването на марката RAIDER.

Същевременно тези машини, на които ще посветим поредица от няколко статии, съставляват съвсем малка част от продуктовия каталог за 2015 г., чийто обем е 276 страници. Той съдържа информация за 1120 артикула, представена нагледно чрез пиктограми и снимки. От тях 327 са нови. В каталога са представени общо 350 машини, от които 122 са нови.
От тях:

  • RAIDER PRO – 56, като 26 от тях са нови;
  • RAIDER – 258, от които 96 нови.

Като комплексен доставчик на всичко необходимо за извършване на даден вид дейности било в професионалната или в домашна работилници, каталогът съдържа и 806 работни инструменти (аксесоари и консумативи), сред които 205 са нови.
Тази обобщена статистика за 2015 г. показва среден процент на обновление в продуктовата листа 29%, като най-голямо е обновяването при машините RAIDER PRO – 46,44%, докато при RAIDER то е 37,21%.
Разбираемо с оглед сегментацията на пазара машините от серията RAIDER ще продължат да бъдат най-масово продаваните, ала тенденцията към развитие и разширяване на сегмента машини, представен чрез RAIDER PRO, е очевидна.

Тук е мястото да добавим това, което съзнателно пропуснахме при изброяване на основните фактори, насочващи избора на клиента – доверието в марката, фактор, който се изгражда трудно и отвоюва много бавно в течение на години, фактор, граден върху личния опит и впечатление на всеки, работил в дома или изкарвал хляба си с машина RAIDER PRO, на всеки убедил се в автентичността на гаранционното и следгаранционно обслужване. Това именно е факторът, наложил RAIDER като най-продаваната марка електроинструменти за домашни майстори на българския пазар, марка, която също така успешно се продава в Румъния и други държави от Централна и Източна Европа.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото