Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част II

Raider1
Част II
В първата статия от тази поредица ви представихме като цяло новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и по-подробно – новите акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CD02L със захранващо напрежение 20 V и RDP-CD01L, която работи с напрежение 16 V. Сега продължаваме представянето на останалите от общо 21 машини, които избрахме за тестване в редакционната ни работилница с уговорката, че новостите обхващат не само серията RAIDER PRO, но и стандартната RAIDER.

Акумулаторни бормашини-отвертки
След двете машини, работещи с напрежение 16 и 20 V, сега да видим новостите в класовете 12 и 10,8 V.

RDP-CDL08L
Моделът RDP-CDL08L без съмнение принадлежи към групата на двата вече описани модела от серията RAIDER PRO.
Напомняме също, че гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.
Дизайнът на бормашината не се различава от по-мощните й събратя. Разликите са в размерите, теглото и параметрите на батерията. Машината е висока 200 mm, толкова е и дължината на тялото й. Заедно с батерията тежи 1,12 kg, от които 0,23 kg се падат на батерията. Работи с напрежение 12 V, което се осигурява от литиево-йонна батерия с капацитет 1300 mAh. Изключително симпатичен, компактен и много удобен за работа инструмент. Масата му е добре балансирана, така че центърът на тежестта да попада в непосредствена близост до средния пръст на ръката, който подпира извивката под пусковия бутон. Поради това машината лежи удобно в ръката, без да е необходимо полагане на осезаеми усилия за противодействие на нейното завъртане, породено от недобър баланс на масите на двигателната част и батерията.
2
Тези много добри ергономични качества на RDP-CDL08L си партнират с достатъчно голяма мощност, която позволява с машината да се извършват преобладаващата част от дейностите, свързани със завиване и отвиване на винтове, а също така и при пробиване. Бормашината е пригодена да пробива в стомана отвори с диаметър до 10 mm, колкото е и максималната големина на свредлата, които може да поеме патронникът. Максималният въртящ момент е 26 Nm. Поради липсата на по-подробна информация, прибягнахме до метода на пробите. Машината завива в чамова дъска без каквото и да колебание или забавяне винтове за дърво 4,8 х 60 mm, при това на втора скорост. На първа скорост по същия начин безапелационно се справя със завиване на винт 5,8 х 100 mm. Със сигурност би могла да завива и по-големи винтове, ала в случая не разполагахме с налични. Освен това, в условията на домашната работилница едва ли би възникнала такава потребност, освен при строително дърводелство, когато се работи с греди и дебели бичмета. Изпробвахме я и с челен фрезер за издълбаване на гнездото за главата на изхвърляща панта – глух отвор Ø35. Отново се справи без дори да се забелязва промяна в честотата на въртене при това немалко натоварване. Максималната големина на въртящия момент може да се ограничава на 18 степени, както и регулирането да се изключва, когато машината се използва за пробиване на отвори.
RDP-CDL08L има двустепенен редуктор с метално тяло, което в съчетание с електронното управление на електродвигателя, позволява безстепенна промяна на честотата на въртене в диапазоните 0-350 minˉ¹ и 0-1350 minˉ¹.
Бормашината се предлага в комплект с една батерия, захранващо устройство и набор свредла за метал и битове за завиване на винтове. Времето на зареждане на батерията е 1 час. Тя има трипозиционен светодиоден регулатор, показващ степента на зареденост, включително и по време на процеса на зареждане.
По наше мнение за условията на домашната работилница, този модел е оптимално решение – и като възможности, и като цена.
Цената на бормашината е 109,98 лв.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото