Новото поколение пистолети за горещ въздух на Steinel

Steinel2_1
Както вече споменахме в предишната статия, посветена на новите пистолети за лепене с твърдо лепило на Steinel, немската компания е водещ в света производител на горещо-въздушни пистолети, поради което има и най-голям пазарен дял.
Пистолетите за горещ въздух са измежду най-често използваните инструменти с най-разнообразни приложения, които според някои автори надхвърлят стотина. Те се използват за множество дейности, при които е необходимо нагряване на материалите с „мека топлина“ – топлината на насочена въздушна струя, чиято температура може плавно и точно да се регулира в диапазона от 50 °С до около 600 °С. Това, разбира се, се отнася за качествените пистолети, защото има и по-опростени и съответно по-евтини модели, при които температурата се регулира в една до две степени.
Поради водещата позиция на Steinel като производител на пистолети за горещ въздух, описанието на нейните модели е подходящ начин за представяне на най-високото ниво на този вид инструменти, както и на многобройните им приложения, които са възможни също така благодарение на широкия набор от дюзи и помощни термопластични материали. Именно това е основната причина преди време да напишем и публикуваме обзорна, по същество енциклопедична, статия за пълната гама пистолети на Steinel. В нея освен техните технически характеристики много подробно са описани и онагледени със снимки повечето от най-типичните приложения. Има и още една причина – цялата продуктова гама на Steinel се внася в България от фирма „Ташев-Галвинг“, включително всички консумативни материали, позволяващи разнообразното им ефективно приложение. Един от многото примери за това е бързото, лесно, сигурно и водоплътно свързване на електрически кабели от електроинсталацията на автомобила.
Наличието на публикуваната статия в случая силно ни улеснява, защото не се налага да преповтаряме вече написани неща, възможност, която сайтът на списанието предоставя. Към написаното в нея едва ли може нещо да се добави, поради което преминаваме към новото поколение пистолети за горещ въздух на Steinel.
Ще разгледаме три нови модела от серията HL, които са подходящи както за професионални цели, така и за използване в домашната работилница. Всеки от трите модела: HL 1620 S, HL 1920 E и HL 2020 E е представител на един от трите класа по качество, съответно Allround, Expert и Master. Те имат своите предшественици, които са описани подробно във вече посочената статия.
Избрахме да представим и компактният пистолет HL Stick, който няма предшественик в продуктовата гама на Steinel, а и ние не знаем да има друг подобен на него на световния пазар.
И ако някой си задава въпроса, дали има и по-добри от описаните в тази статия пистолети за горещ въздух, отговорът е – да, и това са пистолетите от професионалната серия на Steinel, носещи обозначението HG – към момента общо 12 модела.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото