Ново поколение машини с двигател STIHL 4-MIX


В началото на всяка поредна година водещите в света производители обичайно представят, така да се каже, стартовия си пакет от нови продукти, с които продължават състезанието в световното първенство –
това, което движи техническия прогрес и създава благоденствие на планетата. Ние, от своя страна, като издатели на списание, се стремим да информираме изпреварващо читателите на „Направи сам“ за новите продукти, които след по-малко от месец ще бъдат поредните фаворити на пазара.
Тук представяме част от новостите, с които STIHL ще открие новата 2017 г. Това са моторни коси и храсторези, кастрачки и ръчни комбинирани инструменти (системи на STIHL), за които получихме предварителна информация от представителството на немската компания в страната ни „Андреас Штил“ ЕООД.
В случая новината има още по-голяма значимост от обичайното, защото става дума за нова генерация машини, които се задвижват с обновен двигател с вътрешно горене – значително оптимизирана и усъвършенствана версия на изпитания вече години наред и многократно доказал качествата си двигател STIHL 4-MIX. Оригинална разработка на STIHL, той съчетава предимствата на двата основни вида двигатели с вътрешно горене – четиритактовия и двутактовия. STIHL 4-MIX е четиритактов двигател, работещ с горивна смес, съставена от бензин и масло (1:50). Използва се гориво, характерно за двутактовите двигатели. В резултат той има изключително голяма за работния си обем мощност и развива чувствително по-голям въртящ момент. Това е съчетано с по-ниско съдържание на вредни вещества, отделяните в атмосферата изгорели газове, по-ниско ниво на създавания от двигателя шум, намалени разходи за поддръжка на машината.
Тези характерни за двигателите STIHL 4-MIX характеристики в процеса на работа означават по-добро ускоряване на честотата на въртене и осигуряване на по-голяма мощност на двигателя. Машината е по-производителна, с лекота се справя с по-трудни за косене и рязане (в случая) жилави растения, храсти или клони. Използването на двутактова горивна смес елиминира задължителните за всеки четиритактов двигател маслена помпа, маслен филтър и картер. Това от своя страна олекотява двигателя, прави го по-компактен, опростява неговата поддръжка, включително отпада необходимостта от редовен контрол на нивото на маслото, както и неговата периодична подмяна. Благодарение на по-пълноценното изгаряне на горивото, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове е силно намалено. Намалява се замърсяването на околната среда, включително на въздуха, който работещият и хората в близост до него дишат.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото