Ново поколение професионални акумулаторни винтоверти/ударни бормашини на Bosch с безчеткови електродвигатели

gsr1
Сред потока нови модели, които Bosch непрестанно пуска на пазара, се откроява новото семейство професионални акумулаторни електроинструменти с безчеткови електродвигатели. То включва общо осем нови модела винтоверти-бормашини (GSR) и винтоверти-бормашини с ударно действие (GSB), разделени в две групи – dynamicseries и robustseries. Освен това моделите се различават и по захранващото напрежение – 18 V и 14,4 V. Новите модели заменят досегашните едноименни, работещи с колекторни електродвигатели машини.
Групата dynamicseries включва машини, които се отличават с голяма мощност и здравина, съчетани с компактна големина и по-ниско тегло. Както подсказва и наименованието й, в серията robustseries се предлагат машини с изключително голяма мощност (максимален въртящ момент) и здравина, позволяващи работа при голямо натоварване. Всички нови модели се отличават с голяма дълготрайност, както и с редица нови технически решения, повишаващи износоустойчивостта на машината, безопасността и удобствата при работа.
Благодарение на безчетковите си електродвигатели новите модели практически не се нуждаят от периодично сервизно обслужване за смяна на четките, дълготрайността на двигателите им се повишава над два пъти, по-високият к.п.д. осигурява с около 30% по-продължителна работа с едно зареждане на батерията. Размерите и най-вече дължината на електродвигателя са значително по-малки, в резултат, на което самите електроинструменти са още по-компактни и леки.
Тук ще представим четирите нови модела със захранващо напрежение 18 V. Техните основни технически характеристики са дадени в таблица, което позволява по-лесно ориентиране и съпоставка, включително за възможните приложения на всеки от инструментите.
3
Освен безчетковите електродвигатели, най-съществената новост за всички модели от това семейство е, че имат нов по-прецизно и ефикасно работещ съединител. Тази съвсем нова разработка на Bosch също е световна новост. Новият съединител успешно предотвратява презавиването на винта и евентуално настъпилите от това вредни последици. Щом максималният въртящ момент, приложен върху главата на винта, надхвърли зададената предварително гранична стойност, зъбчатият механизъм на съединителя превърта (прещраква), при което електронното управление моментално реагира и преустановява работата на електродвигателя. По този начин се предотвратява продължителното шумно прещракване, характерно за обикновените механични съединители. Минимизират се също породените при това вибрации, и което е много съществено – значително се намалява механичното износване на съединителя. Резултатът е значително удължаване на експлоатационната дълготрайност на машината. За дълготрайността на машините принос имат и изработените изцяло от стомана с висока износоустойчивост бързопритягащи патронници.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото