Обновената серия 6 на VIKING – мощни бензинови косачки за професионални и претенциозни градинари


Четириколесните косачки за трева с реномираната марка VIKING се делят на няколко серии според максималната площ, за чието косене са предназначени. Отделно те се подразделят и според възможността им да работят с рекултивиране на окосената трева, както и според начина им на задвижване – бензинов двигател или електродвигател с мрежово захранване или акумулаторна батерия. Автоматизираните косачки роботи са от „друг свят“ и обособеното им семейство с марката VIKING става все по-многочислено.
Косачките от серията 6 заемат високо място в продуктовата програма на VIKING като мощност и производителност, с множество технически иновации, здравина и дълготрайност, комфорт при работа и изискан дизайн. Те са предназначени за косене на тревни площи от 2000 до 2500 m². По своята производителност това са най-мощните косачки на VIKING, които се предлагат у нас.
Машините от серията 6 задоволяват потребностите при поддържане на една значителна част от затревените площи, което, заедно с утвърденото им качество, обяснява тяхното засилено търсене. Навярно това е една от причините за предприетото от производителя през последните две години значително обновяване на цялата гама четириколесни бензинови косачки от серия 6.
През миналата година представителството „Андреас Штил“ ЕООД пусна на нашия пазар обновените модели VIKING MB 650 T и MB 655 V, а от пролетта на тази година ще се появи също така и обновеният модел MB 655 VS. Друга новост за българския потребител от февруари т.г. е четвъртият модел от серията 6 – MB 655 RS. Необичайното при него е замяната на задните колела със специален релефен валяк от неръждаема стомана с плитки надлъжни канали. Благодарение на това машината коси „артистично“, като оформя окосената морава на успоредни по-светли и по-тъмни ивици. Ефектът е оптичен и се получава вследствие различния наклон на тревата в ивиците, получен в резултат на валирането. Тази машина е също така особено подходяща за прецизно косене по краищата на тревната площ.
В тази статия представяме и четирите модела, с което ще се постараем да обхванем цялостно най-съществените черти, възможности и качества на предлаганите към момента у нас четириколесни косачки от серията 6 на VIKING.

Първото, което привлича окото, е необичайната и доскоро непозната форма на ръкохватката за направляване и управление на машината. Тя е собствена разработка на VIKING. За разлика от обичайната и все още масово разпространена форма с две метални тръби, тази, наричана моноръкохватка, е закрепена към тялото на косачката посредством една странично разположена тръба. Това конструктивно решение не се отразява върху самата ръкохватка, която се държи от работещия. Със своята форма и еластично покритие тя осигурява максимално удобство по време на работа. Новата моноръкохватката значително улеснява изваждането на коша за събиране на тревата при неговото изпразване и поставяне отново на място. Друго нейно предимство е, че в сгънато положение на ръкохватката машината заема по-малко място, което улеснява нейното транспортиране и съхраняване. Моноръкохватката може да се регулира по височина на 3 степени, така че да се намира в оптимално за ръста на работещия положение. Новата ръкохватка улеснява също така воденето на машината, чиято повишена повратливост при заобикаляне на препятствия като храсти, цветни лехи и др., силно улеснява работата и подобрява качеството на косене.
Казаното дотук обяснява защо именно серия 6 е първата, в която всички косачки са снабдени с новата бързо налагаща се моноръкохватка.
Най-сбитото определение на четирите модела от тази серия косачки е мощни, издръжливи на натоварване високопроизводителни здрави машини, осигуряващи редица удобства и висок комфорт за работещия.
Моделът MB 650 T има широчина на косене 48 cm и е предназначен за площи до 2000 m². Останалите три машини – MB 655 V, MB 655 VS и MB 655 RS, косят на широчина 53 cm и са подходящи за поддържане на площи до 2500 m². Всички косачки могат да работят в двата класически режима на косене – при събиране на окосената трева в коша на машината или нейното изхвърляне и разпръскване встрани от ивицата на косене. В добавка трите модела – MB 650 T, MB 655 V и MB 655 VS могат да косят и в режим на рекултивиране (наричан още мулчиране). Необходимият за това рекултивиращ набор със специален мултинож е включен в стандартното окомплектоване.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото