Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA


При първото представяне на френската фирма EDMA в списанието, специално посочихме, че тя е компания, която се е специализирала и непрестанно се стреми да създава оригинални, често и уникални, повечето професионални, основно ръчни инструменти и приспособления.
В няколко последователни статии разгледахме подбрани модели на инструменти за извършване на обособени видове дейности и специфични операции.
– Инструменти за сухо строителство
– Клещи за пробиване на отвори в профили и изделия от ламарина
– Инструменти за поставяне и закрепване на оградни мрежи
– Приставка за бормашина, която я превръща в отлична ножица за рязане на ламарина.
Завършваме (засега) това най-общо представяне на продуктовия облик на фирмата с още няколко инструмента и приспособления с различни приложения. Общото между тях е, че са оригинални и вършат чудесна работа в това, за което са предназначени.

 

Носач за тежки облицовъчни плочи
Показаният тук инструмент е предназначен за повдигане и пренасяне на големи и тежки каменни, бетонни, дървени и други плочи, използвани за настилане на пътеки, тераси и други места. Той съществено улеснява и прави работата по-безопасна и по-малко натоварваща. Най-малкото не се налага подпъхване на пръстите под плочата за нейното повдигане, несъмнено и носенето е по-удобно.

Инструментът позволява захващане и пренасяне на плочи с широчина между 280 и 665 mm и тегло до 25 kg. Настройването на широчината на захващане се задава лесно и бързо при стъпка от 10 mm (в 20 позиции) на всяко рамо. При издърпване на ръкохватката захващането и задържането на плочата става под действие на нейното тегло. Независимо от широчината на плочата, центърът на тежестта й при симетрично разположени захващащи „лапи“ съвпада с вертикалната осова линия на дръжката. Така висящата във въздуха плоча не се накривява, намалява се опасността да се изплъзне, не се налага прилагане на допълнително усилие за нейното балансиране – все фактори, които допринасят за по-лесно пренасяне.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото