Още за 22-годишнината на „Роберт Бош” в България

1
Близо 25-годишната дейност на списанието ни за популяризиране на продуктите на Bosch ни дава основание да споделим и собствено си мнение за приноса на електроинструментите и автосервизното оборудване на немския гигант за бързото развитие на частния сектор в сферата на услугите, производството и строителството в България след политико-икономическата промяна през 1989 г. След десетилетия, когато пазарът в страната ни бе почти затворен, а любителският на 100%, за внос на модерна качествена техника и в частност на електроинструменти, големият пробив след рухването на т.нар. прословута „стена“ бе направен именно от машините на Bosch. Никнещите след промяната като „гъби след дъжд“ всевъзможни работилници, автосервизи, разнокалибрени производствени мощности, невижданото до тогава многообразие от всевъзможни строителни обекти, изпълнявани по модерни технологии, в голяма степен стана възможно благодарение и на „Техниката за живота“, както днес Bosch представя своите продукти.
С инструментите на Bosch професионалните и домашните майстори получиха възможността да започнат оборудването на мечтаната от поколения наред работилница с невиждани до тогава електроинструменти. Първите да вадят по-успешно хляба си и да предоставят необходимите на обществото услуги, вторите – да изявяват вродената си вътрешна творческа потребност, да подобряват жизнената си среда и да възпитават у децата си трудови навици и умения.
След като Bosch „повлече крак“ в България, постепенно дойдоха и останалите определящи световното ниво производители на професионални и любителски електроинструменти.
Ето защо още от 1991 г., две години преди откриване на представителството „Роберт Бош“ ЕООД, като единствено по рода си по това време техническо списание „Направи сам“ започна активно да популяризира електроинструментите на Bosch. Запазена марка на списанието е и лозунгът, с който ги представихме тогава – „Открихме първия закон за инструментите: или е лош, или на „Бош“! Понеже по това време компютрите и софтуерът за графична обработка не бяха излезли от детската си възраст, се наложи да ползваме ножиците и лепило, за да съчетаем илюстрация от популярния анимационен филм „Сътворението на света“ с няколко машини на Bosch от зелената серия. Оттогава датира съвместното ни партньорство и до днес. В резултат на това на сайта на списанието към момента са публикувани 195 статии написани от редакцията за продукти и технологии на Bosch от 2003 г. досега. В най-скоро време на сайта ще бъдат качени и други 65 статии, публикувани в периода 1997 – 2002 г. Всички те оформят електронна енциклопедия, която дава добра представа за историята и израстването на компанията като цяло, за нейния принос в развитието на ръчните електроинструменти и тяхното усъвършенстване през годините, както и за повечето от актуалните към момента открояващи се в продуктовата листа на Bosch модели.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото