Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ – представяне на Bosch

Bosch1
Със задачата да представи нови продукти на Bosch за пореден път се справи отлично г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор на електроинструменти и измервателна техника от създаването на Роберт Бош ЕООД досега.
Неговата презентация може да бъде разделена на две основни части:
» Измервателни инструменти на дъщерната фирма с американски произход CST/ berger.
» Новости от сектора на професионалните електроинструменти: акумулаторната отвертка GSR 18 V-EC Professional с безжично зареждане на батерията, акумулаторният перфоратор GBH 36 VF-LI, ротационният лазерен нивелир GRL 500 HV + LR 50 Professional и др.
CST/berger e фирма, специализирана в производството на професионална измервателна техника – ротационни, линейни и точкови лазерни нивелири, приемници за тях, оптични измервателни уреди, дигитални теодолити, лазерни ролетки, лати и др.
Тя е основана през 1866 г. от немския емигрант Кристиян Бергер. За близо столетие и половина CST/berger се утвърждава като запазена марка за прецизни професионални инструменти за нивелиране. Нейни уреди са използвани при строителството на Панамския канал, на емблематичния небостъргач Емпайър Стейт Билдинг, при моста Голдън Гейт в Сан Франциско и други изключителни строителни постижения.
През 2008 г. фирмата става собственост на Robert Bosch, а от 2009 г. инструментите й се продават и в България чрез дистрибуторската мрежа на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД.
С марката CST/berger се предлага широка гама измервателни прибори с приложение във всички етапи от строителството, включително при изкопни работи, прокарване на големи тръбопроводи, пътища и др. Тези уреди се използват и в земемерството. Уредите на CST/berger допълват и разширяват гамата измервателни инструменти на Bosch. Част от тях са единствени, а други, като ротационните лазерни нивелири, са най-доброто от този вид, което Bosch предлага.
Така например ротационният лазерен нивелир ALHV при работа с ръчен приемник има обхват до 850 m (радиус 425 m) при точност ±0,05 mm/m хоризонтално и ±0,1 mm/m вертикално. Освен хоризонтален, описващ хоризонтална плоскост лъч, той има и вертикален (за отвесиране). Нивелирът може да очертава както хоризонтална, така и вертикална равнина. Всяка от тях може да бъде контролируемо наклонявана на ±10°.
2
От електроинструментите на Bosch г-н Рангелов обърна специално внимание на системата за безжично зареждане на акумулаторната батерия. Идеята не е нова и има успешни опити за реализацията й при маломощни електроуреди (четки за зъби). Bosch обаче е първият производител, който успява да създаде система за безжично зареждане на мощни акумулаторни батерии за електроинструменти. Тя позволява батерия да се зарежда без да се снема от машината, нито да се свързва посредством кабел към зарядно устройство. Достатъчно е, в случая акумулаторната отвертка, да се постави върху зарядното устройство. То веднага я разпознава, автоматично се настройва на оптималния за случая режим и започва да я зарежда, като електрическата енергия се предава по индуктивен път. Това означава, че когато машината не се използва, батерията се намира в режим на дозареждане и така на практика винаги се намира състояние на пълен или близък до него заряд. В зависимост от режима на работа необходимостта от втора батерия може да отпадне, без това да налага принудителни прекъсвания за зареждане. Поддържането на постоянно заредена батерия има и предимството, че може да се използва батерия с по-малък капацитет, т.е. с по-малко тегло, което прави работата по-удобна и по-малко уморяваща.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото