Перфоратори и бормашини RAIDER PRO и RAIDER

Raider1
Част V
Дотук в четири поредни статии представихме 17 от новите модели електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER, които подбрахме от колекцията, представена във фирмения каталог за 2015 г. Стремежът ни бе това да бъдат машини, чиито технически и експлоатационни качества, както и дизайн, да оформят у читателя що-годе реална представа за развитието и нивото на новото поколение машини с тези две марки, пуснати на пазара основно в началото на тази година. С написаното дотук обаче, само открехваме завесата, защото тазгодишното издание на продуктовия каталог обхваща 314 машини, от които 122 са нови. От тях 56 са с марката RAIDER PRO с 26 нови модела. Представители на марката RAIDER са 258, сред които 96 са нови. Очевидно е, че не може да представим всички новости, но се надяваме да сме били успешни да изпълним възможното.
За тази статия оставихме три измежду най-често срещаните като вид машини и най-продавани като модели перфоратори и ударно-пробивна бормашина. Както и един специализиран, но затова незаменим в своята област на приложение инструмент – електрическа отвертка за серийно завиване на винтове.
Гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Перфоратор RDP-HD39
Този модел е типичен представител на новото поколение електро-пневматични перфоратори. С енергия на единичния удар 3,8 J той е представител на най-разпространения и най-често използван в ремонтните и довършителни строителни дейности. Пригоден е за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 24 mm, а с боркорона – до 50 mm. При изключено ударно действие може да пробива в стомана отвори с диаметър до 13 mm и в дърво – до 30 mm. Тези данни са от техническия паспорт на машината, ала според нас, особено при дърво и стомана, са силно занижени. Не можахме лично да установим тяхната пределна реална граница, защото бе необходим челюстен патронник с опашка за SDS-plus закрепване, който не се доставя в комплекта на машината, а трябва да се купи отделно.
Мощността на електродвигателя е 720 W. Той е разположен вертикално, решение характерно за този и по-мощните от него перфоратори. Редукторната кутия е изработена от здрава метална отливка, която осигурява по-добро охлаждане и по-голяма износоустойчивост на разположените в нея зъбни колела и техните лагери.
Като всяка машина от този вид перфораторът може да работи при включено ударно действие за пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, а при изключено – да се използва като къртач. При изключено ударно действие машината работи като бормашина.
Честотата на въртене на свредлото е 900 minˉ¹, а честотата на ударите върху опашката на инструмента – 2700 minˉ¹.
2
Веднага прави впечатление наличието на механизъм за намаляване на нивото на вибрациите, предавани от машината на ръката, държаща основната ръкохватка. Приложено е класическо решение за прекъсване на твърдата връзка между горния край на ръкохватката и тялото на машината чрез поставяне на еластичен, демпфериращ елемент за връзка между тях. На снимката се вижда ясно характерният за това техническо решение гумен маншон. Това, което може да потвърдим от лично придобит опит при работа с перфоратора, е че системата функционира осезаемо ефективно. По паспортни данни нивото на вибрациите при пробиване на отвори в бетон е 9,71 m/s², а в режим на къртене – 18,68 m/s².
Машината се продава в комплект с три свредла за пробиване на бетон – Ø8, 10 и 12, длето, шило, гумен предпазител за улавяне на прах при пробиване, кутия грес за смазване на патронника SDS-plus и комплект резервни четки за електродвигателя. Изпробвахме машината за пробиване на отвор със свредлото Ø12 и в по-твърд от бетона материал – блок от сиенит. Машината се справи с удивителна лекота, а държащата за основната ръкохватка ръка почти не усеща вибрациите.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото