Пистолети за горещ въздух на STEINEL – майсторски секрети за работа с тях


Пистолетите за горещ въздух отдавна имат трайно присъствие в професионалните и домашни работилници. Това се дължи на широкия спектър от приложения, за повечето от които те са единственият, или поне най-подходящият, инструмент. Не случайно почти всички производители от световна величина предлагат в продуктовите си листи такива пистолети – собствено или ОЕМ производство, т.е. произведени от друг производител по специална поръчка и с марката на поръчителя. Когато представихме в „Направи сам” за пръв път немската фирма STEINEL с нейните интелигентни осветителни тела със сензорно управление (НС 11/2011) бе споменато, че компанията е специализирана и в производството на пистолети за горещ въздух, както и на пистолети за лепене със стопяеми лепила. За разлика от гигантите, STEINEL e значително по-тясно профилирана компания, което позволява заделяне на по-голямо внимание и изследователски ресурси за създаване на високотехнологични продукти. Затова освен при осветителните тела със сензорно управление, марката STEINEL е мярка за най-високо професионално качество и в сферата на споменатите два вида пистолети – за горещ въздух и за лепене.
Тук ще заделим внимание на пистолетите за горещ въздух от серията HL, които са еднакво подходящи както за професионално, така и за използване в домашната работилница. Правим тази уговорка, защото STEINEL произвежда и друга, изцяло професионална серия пистолети за горещ въздух (серията HG), които на външен вид се отличават от характерната за пистолет форма. Те са особено подходящи за нагряване на големи повърхности. Поради това тези пистолети имат значително по-мощни нагреватели, а дебитът на въздушната струя достига 800 m³.

Темата за работа с горещ въздух заслужава по-обстойно внимание, защото често притежателите на такъв пистолет не познават достатъчно неговите пълни възможности и разностранни приложения. В много голяма степен обсегът от приложения зависи от техническите възможности на самия пистолет за горещ въздух, от наличния набор дюзи и добавъчен материал за термично заваряване на пластмаси. Последните две изисквания са особено важни, защото това е една от отличителните черти на пистолетите за горещ въздух на STEINEL – широкият набор от дюзи и приспособления, нещо което ще се опитаме да илюстрираме с примери за най-типичните приложения.
Може да бъдат изброени над 100 приложения – все дейности, които се извършват чрез нагряване с насочена струя въздух с точно определена температура. Палитрата от приложения обхваща традиционното премахване на стари лакови покрития, огъване или ремонтиране на деформирани предмети от пластмаса, заваряване на изделия от пластмаси с идентичен добавъчен материал, спояване с мек припой на медни тръби или подмяна на електронни компоненти върху печатни платки, изолиране на електрически кабели с термосвиваем шлаух, опаковане с термосвиваемо фолио, полагане на ски вакса и ремонт на надуваеми лодки, улесняване отвиването на „заяли” ръждясали винтове чрез тяхното нагряване, размразяване на водопроводни кранове и тръби, включително от полипропилен, залепване и подлепване на краищата на битумни керемиди и хидроизолационни мушами, ускоряване изсъхването на шпакловани и боядисани повърхности и т.н. докато стигнем до премахване на бурени, прорасли между настилката от плочи на градинската пътека и разпалване на дървените въглища в скарата. Този широк диапазон от приложения е възможен благодарение на прецизното регулиране на температурата и дебита на изходящия от пистолета горещ въздух, и, повтаряме отново, наличието на специализираните за дадената операция дюзи и евентуално, помощни материали.

Към момента тази серия пистолети обхваща пет модела, които се делят на две групи – със или без електронно микропроцесорно управление. Първата група, несъмнено по-съвършени и с повече възможности инструменти, е представена от моделите HL 2010 E electronic и HL 1910 E electronic.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото