Плаваща подова замазка

 

Из архива на сп. „Направи сам“, бр. 9-10/2000 г.

 

Отличен материал за направа на изравняваща подова замазка са готовите смеси за  саморазливни замазки. С тях могат да се правят замазки с минимална дебелина до около 30 mm, а правенето на замазката се свежда до разбъркване на разтвора, изливането му върху пода и грубо разнасяне с маламашка или твърда четка. (БР към юни 2023 г.

Крайният резултат е отличен, а разходът на труд минимален. Не са необходими тренирани умения и „майсторска ръка и око“.

Същевременно тези материали, естествено, са доста по-скъпи от обикновения цименто-пясъчен разтвор (задължително примесен с полипропиленови фибри Fibermesh).

Затова може да се приеме компромисно решение. При по-дебели замазки за изравняване на неравни и недобре нивелирани плочи да се използва цименто-пясъчен разтвор, а при тънки замазки, включително и за окончателно заглаждане на цименто-пясъчната замазка,  да се направи саморазливна връхна замазка.

В предния брой показахме и схемата на подова топлоизолация с плаваща циментова замазка над нея, тема, която заслужава малко по-подробно разяснение. По правило подовите плочи, когато под тях има не отопляемо помещение, трябва задължително да се топлоизолират с твърди изолационни плочи от екструдиран полистирол, например Roofmate на Dow Chemical. Материалът има много добър коефициент на топлопроводимост – 0,027 W/mK, и практически не поема вода (под 0,2% от обема).

На пазара се предлагат и сходни материали от други производители, като разликите в цените са минимални, но винаги трябва да се предпочита реномираният производител. Плочите за подови изолации са твърди, т.е. имат сравнително висока устойчивост на натиск. Размерите на плочите Roofmate са 1250 х 600 mm, а кантовете им са оформени с фалц, така че плътно да прилягат една до друга.

Минималната дебелина на подовата изолация е 30 mm, когато в пода няма вградено отопление. При система за подово отопление изолационните плочи се поставят под отоплителните елементи (тръби или електрически проводници), за да редуцират топлинните загуби през плочата. В този случай дебелината на топлоизолацията е добре да се увеличи на 50 mm.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото