Подбрани машини Raider за пролетно-лятната градина

Пролет е, а и лятото вече чука на вратата. Природата се събуди бързо от зимния си сън, а с това дойде и сезонът за активна работа в градината. За домашната градина с поддържана затревена площ това включва многократно косене на тревата. Също и многократно пръскане с препарати за растителна защита.
Именно с оглед потребностите в домашната градина от колекцията машини с марката Raider подбрахме няколко модела четириколесни косачки за трева и тримери, както и гръбни пръскачки от ново поколение – с акумулаторно захранвана помпа.
Представените косачки са машини, пригодени за поддържане на затревени площи до 300–500 m². Тримерите са необходимост за косене там, където косачката не може да стъпи, а понякога поемат и основното натоварване.
Машините са с електрическо захранване – било от мрежата или от акумулаторна батерия, което е и най-доброто решение за малки домашни градини, разположени най-често в крайградска среда, където хората са силно и неприветливо чувствителни към шумната работа и мирис на изгорели димни газове.
В допълнение избрахме и една моторна коса, задвижвана с бензинов двигател, защото тя няма конкурент, когато се налага косене, често брутално изрязване на висока, жилава дива растителност, дори на тънкостеблени храсти.

 

Акумулаторна косачка RDP-SLM20

Изкушението да поставим тази машина начело в статията е мотивирана и от това, че именно с нея завършихме краткото представяне в предния брой на списанието на най-новата серия акумулаторни инструменти – Raider Pro R20 System. Това е изцяло новообособено семейство, което към момента съдържа общо 13 машини, покриващи най-често извършваните в практиката дейности. Единствен към момента представител на градинската техника в него е тази косачка за трева. Това, което здраво свързва неговите членове, е една основна, а като цяло – три батерии, със захранващо напрежение 20 V, различаващи се по капацитета си. Класическо, възприето от всички по-големи производители решение, позволяващо най-ефективно и икономически изгодно използване на акумулаторната батерия.
Имайки предвид мощността на електродвигателя на косачката, трудният за предсказване разход на електроенергия, който зависи от състоянието на тревата и обичайната продължителност на работа, желателно е за косачката да се използва батерията с най-голям капацитет – 4,0 Ah. Разликата в цените между тази и базовата батерия с капацитет 2,0 Ah не е голяма – 35 лв., а при теглата, само 270 g. Освен това при косачката теглото на батерията изобщо не оказва влияние.
Широчината на косене е 36 cm. Честотата на въртене на ножа без натоварване е 3500 min¯¹. Височината на косене може да се регулира на три степени – 25, 35 и 50 mm. Това се прави поотделно за всяка от двете оси на колелата, които се преместват в желаното положение. Просто, ефективно и евтино решение.
Кошът за събиране на тревата е с вместимост 35 l. Капакът му е от твърда и здрава пластмаса, има ръкохватка за лесното му пренасяне до мястото за изпразване от окосената трева. Дъното е гъвкаво, а страниците са от мрежеста, добре пропускаща въздуха материя. Има индикатор от типа „клапа“, която се поддържа изправена от налягането на въздушната струя. При запълване на коша тя пада, което е сигнал, че той трябва да бъде изпразнен. Кошът се сваля и поставя на машината лесно и бързо.
Косачката има пластмасов „ключ“, който прекъсва електрическата верига, когато е изваден. Двигателят се управлява едновременно от две ръкохватки, които при работа се притискат едновременно или само едната, при водене на машината с една ръка. Има и блокиращ бутон, който не позволява неволно включване на двигателя.
Височината на ръкохватката може да се регулира в широк диапазон. Механизмът представлява две двойки пластмасови шайби със странично назъбване, което осигурява сцеплението между тях. Също така позволява завъртане и повторно фиксиране на ръкохватката в желаното положение. Тя, от своя страна, е съставена от две части. При разхлабване на фиксиращия механизъм задната й част може да се сгъне силно напред. Така тя не стърчи извън габарита на машината, което е удобство при транспортиране и съхраняване.
Тялото и колелата на косачката са изработени от здрава пластмаса с едър грайфер. Разположена в близост до центъра на тежестта на машината, върху тялото има здрава ръкохватка, която много улеснява нейното пренасяне.
Косачката тежи 11 kg. Продава се без батерия и зарядно устройство, защото е част от споменатото семейство Raider Pro R20 System.
Поради липса на подходяща за тестване в реални условия затревена площ, може само да потвърдим, че с едно зареждане на батерията с капацитет 4 Ah, на празен ход косачката работи 45 min. След като автоматиката за предпазване на батерията изключи захранването, нейната температура не бе забележимо повишена.
Машината струва 249 лв.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото