Подвижни легла

Владимир Попов

Издание 1989 г., тираж 80050.

Борис Ачков

Кънчо Кожухаров

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

 

Леглата (фиг. 7 и 8) представляват поставени на колелца за мебели дървени кутии, върху които са сложени дунапренови дюшеци и подвижни възглавници — облегалки. Размерите на детайлите и използваните материали са дадени в табл.2.

Изработване на основните детайли

Кутии. За изработването им се предлагат два варианта.

Първият вариант е показан на фиг. 7. Съединяването на късите 2 и дългите / царги става с дибли 6. Преди слепване се проверява перпендикулярността между царгите, като се измерват диагоналите. За фиксиране на правите ъгли спомагат и буковите трупчета 4, които също са закрепени с лепило и дибли към царгите. Отворите за диблите в трупчетата се пробиват при монтажа. Те са проходни. Закрепването на носещите летви 3 и 5 става с винтове за дърво. На възел А е показано как се монтират мебелните колелца 7.


Вторият вариант (фиг. 8) за изработване на кутиите се препоръчва за случаите, в които не се разполага с шперплат с дебелина 10 mm. Вместо шперплат може да се използва твърда ПДВ (фазер) със същите размери. Необходимо е да се укрепи дъното с летви 75, които влизат в предварително изработените за тях легла в надлъжните летви 14.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото