Подови покрития – довършителни работи

Podzagl
Избрано от архива на списание „Направи сам“ – бр. 1-2/2001.
За да придобие подовото покритие напълно завършен вид, са необходими и някои аксесоари, без които работата би останала незавършена, а в повечето случаи без тях просто не може. Така например задължителни са первазните летви, които ограждат покритието и покриват оставената при монтажа фуга между дъските и стената с широчина около 10-15 mm. Тази фуга е необходима, за да може да поеме евентуалното термично разширение на покритието. Ако тя липсва или покритието е здраво притиснато с клинове, има опасност то да се издуе.
Pod1Первазните летви се произвеждат с различно оформен профил и напречни размери. Показаната на сн. 1 первазна летва (за ламинатни паркети) има височина 42 mm и покрива фуга с широчина до 22 mm. Дължината й е 2,50 m.
Летвите се изработват по-рядко от масивна дървесина и по-често – от MDF с различно повърхностно оцветяване, така че первазът да хармонира на оцветяването на покритието. На пазара може да се намерят первази и от пластмаса.
На сн. 2 е показана первазна летва за паркет от дървесина. По крайните си размери тя не се отличава от предишната.
На пазара може да се намерят и специални первазни летви с издълбани в тях канали за прокарване на електрически проводници, което в редица случаи може да се окаже изключително удобство. При тях летвите се закрепват към предварително монтирани към пода пластмасови клипсове и безпроблемно могат да бъдат демонтирани и повторно монтирани.
Pod3На сн. 3 се виждат специални маншети за прикриване на отворите в покритието за преминаване на тръбите на отоплителната инсталация – най-често в непосредствена близост до радиаторите. Те са съставени от две части, които се залепват, а богатият избор от цветови нюанси позволява подбор според цвета на покритието.
Проблематични места при направа на подовото покритие са преходите между две съседни помещения и особено между покрития с различна дебелина и от различен материал. Типичен случай е преходът между твърдо подово покритие (от ламинатни или паркетни дъски) и меко покритие, мокет, например. Ако не се вземат специални мерки за покриване и защита на прехода, винаги ще съществува опасност от спъване, кантовете на дъските бързо ще се излющят и повредят, краят на мекото покритие ще започне да се разнищва и отлепва. На сн. 4 е показана специална метална лайсна, чрез която се оформя плавен преход, а краищата на двете покрития се притискат и съответно са механически защитени. Лайсната е изработена от дуралуминий, оцветен в златисто, сребристо, с пясъчен или бронзов оттенък.
Pod4С показаната на сн. 5 метална лайсна се съединяват покрития с еднаква дебелина – тя служи да прикрие оставената помежду им деформационна фуга. Лайсната има леко изпъкнала форма и се закрепва към подовата плоча с винтове и дюбели. На сн. 6 е показана летва от дървесен материал със същото предназначение. Закрепва се към подовата плоча с винтове и дюбели.
Голям интерес представлява показаният на сн. 7 метален кант за оформяне на челните ръбове на стъпала.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото