Подови покрития с плочки

 
 
Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 7-8/2000 г.

Поставянето на плочки върху пода e често предпочитано решение поради няколко очевидни причини. На пазара се предлага огромно разнообразие от най-различни по материал, външен вид, устойчивост и размери подови плочки. Покритията с плочки се правят сравнително бързо и леко, лесно се и поддържат. Някои от покритията, от гранитогрес например, са силно износоустойчиви и се предпочитат за настилки, изложени на интензивно движение. В допълнение покритите с плочки подове са водоустойчиви, а повечето от плочките са устойчиви и на въздействието на различни химикали.

Принос за нарастващата привлекателност на подовите покрития от плочки има и наличието на пазара на всичко необходимо за тяхното лесно и качествено поставяне: машини и инструменти за праволинейно и криволинейно рязане на плочките, инструменти за пробиване, различни качествени лепила и фугиращи смеси с разнообразни цветови нюанси, саморазливни (самонивелиращи се) смеси за направа равна и с гладка повърхност на замазката под плочките и т.н.

Същевременно, веднъж направено, покритието от плочки става даденост, която трудно се подменя за разлика от меките подови покрития или тапетите например. Ето защо си заслужава малко повече обмисляне, пък и съветване, за избора на най-подходящите за конкретния случай плочки. Колкото до поставянето им, възможностите са или да се намери добър майстор, или сами да се захванете. На неуверените в силите си ще кажем, че при съвременните материали и инструменти задачата е по силите и на неспециалист. Въпрос преди всичко на желание и време.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото