Поставяне на капси с голям диаметър

Capsi1
Capsi2
Металните капси с голям диаметър са задължителен елемент при изработване на различни покривала, сенници, паравани, врати от полиетиленово платно за малка оранжерия и други изделия от предимно изкуствени материи, предназначени за използване на открито и закрито. Те са особено необходими, когато покривалото трябва да обгръща добре защитаваните с него предмети. Още повече, когато е подложено на силен вятър или мощна въздушна струя, както е при превозни средства, сенници за лодки и др. Ето защо по краищата на покривалото се поставят метални капси, през които се промушва въжето, което го държи добре опънато и здраво закрепено. Капсите имат и друго важно предназначение – те укрепват материала и защитават отвора от деформация и разкъсване поради силата, упражнявана от тънкото въже върху малка площ. Поради това фабрично произведените покривала почти винаги имат капси по периферията си.
В редица случаи обаче, конфекцията не върши работа и поради това се налага изработката на индивидуално покривало от подбран материал, с форма, кройка и размери според конкретния случай. Такива са покривалата за моторни превозни средства и ремаркета, сенници и паравани в градината, и др. Индивидуално решение най-често са сенниците и особено покривалата за лодки, които трябва да покриват плътно корпуса и конзолата с щурвала и двигателя. Освен това покривалото трябва да бъде здраво закрепено, за да не го отвее въздушната струя при транспортиране на лодката.
3
С две думи, когато човек е привикнал и умее сам да решава подобни проблеми от майсторско естество, неминуемо идва момент, когато ще му се наложи да поставя метални капси. За капси с малък диаметър вероятността това да се случи е най-голяма, а инструменти за тази цел на пазара бол. Типичен пример е поставянето на капси с диаметър 5 mm примерно за заздравяване на отворите в кожен колан, дреха или друго изделие. Револверни клещи-замби за пробиване на отвори с диаметър 2,5–5,0 mm, както и клещи за поставяне на такива капси се продават едва ли не във всеки магазин за инструменти, а самата операция е онагледена в тази статия от списанието.
Преминаването в по-горната, според големината на капсите група, отвежда в сферата на професионалните инструменти, по-конкретно към използване на преси и сменяеми матрици. Когато човек се сблъска за пръв път с този проблем, лесно може се обезвери и да се насочи към търсене на ателие за подобен вид услуги с всичките затруднения при такова решение. Но както понякога става, когато тъмата на отчаянието те налегне, неочаквано проблясва светлинка, сочеща пътя за избавление. Да го изминем заедно.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото