Прахоуловители на Raider за перфоратори и ъглошлайфмашини


В края на годината „Евромастер Импорт Експорт“ ООД добави към обширната си продуктова листа три нови прахоуловителя. Избързваме да кажем, че сравнявайки ги с не многото на пазара подобни прибори, и трите са сред най-добрите.
Така „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предоставя на почитателите на марката Raider завършена, разширена система за безпрашна работа при пробиване на отвори в тухла и бетон, както и при шлайфане на мозайки, бетон и други строителни материали, със стандартна ъглошлайфмашина. Системата включва 6 модела прахосмукачки за сухо и мокро почистване, сред които се откроява промишлената прахосмукачка RDP-WC04. Нейният основен филтър е от типа HEPA (High Efficiency Particulate Air). Съгласно стандарта STD-3020-97 на DOE в САЩ, такъв филтър трябва да отстранява от преминаващия през него въздух най-малко 99,97% от частиците с размер по-големи от 0,3 μm. Нещо, което на не всички прахосмукачки се удава.
Задачата на прахоуловителя е да изолира плътно от околното пространство зоната на пробиване или шлифоване, да задържи възможно най-пълно отделената прах и по-едри частички, а свързаната към него прахосмукачка да ги засмуква и събира в резервоара си. В противен случай отделеният строителен отпадък или част от него пада върху пода, а фината прах се разнася от въздушните течения. Тя се отлага на тънък слой, проникнал и на недостижими за почистване места. При липса на преграда, замърсяването може да обхване и съседни помещения.
Да не говорим за кошмарното изживяване при пробиване на отвор в междуетажна плоча, при което ситно раздробените бетонни частици и прах, се сипят обилно върху главата и върху лицето на работещия. Ако се работи без предпазни очила и качествена предпазна маска, прахта неминуемо попада в очите, прониква в дихателната система, уврежда човешкия организъм, а с времето причинява и тежки професионални заболявания.
По-едрите абразивни частички, засмукани от въздушния поток, необходим за охлаждане на електродвигателя на машината, също не се отразяват добре върху неговото „здравословно“ състояние и дълготрайност.
Когато се пробиват такива отвори, това трябва да се прави безпрашно. Същото се отнася и при шлифоване с ъглошлайфмашина, при което фината прах се вдига в огромно количество. По тази причина всички водещи производители на електроинструменти, предлагат промишлени прахосмукачки, повечето и прахоуловители.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото