Предпазно работно облекло от най-висок клас STIHL ADVANCE X-TREEm

size-full wp-image-26403″ />
За редица специфични дейности, криещи риск за здравето на работещия, има специално създадени работни облекла. В зависимост от рисковите фактори и характера на трудовата дейност, тяхна задача е да предпазват човешкото здраве както от атмосферните въздействия, така и от физически травми и нараняване. Задачата се усложнява допълнително и поради факта, че облеклото трябва да бъде възможно най-добре съобразено и с двигателната активност, която изисква характера на работата, т.е. да не ограничава свободата на движение, защото от това зависи не само усещането за комфорт у работещия, но може да способства и за възникване на травми.
С две думи, както всеки рисков спорт, примерно алпийските ски, изисква специална предпазна екипировка, така и работата в гората изисква специално защитно облекло – от обувките до каската и предпазващия лицето и очите прозрачен щит. Затова успешната и безопасна работа изисква не само най-качествени инструменти, в случая верижен трион. Със същото внимание и изисквания следва да се подхожда и при избора на работното облекло, което има пряко отношение към здравето и работоспособността на работещите в горска среда.
Ето защо периодично се връщаме към тази тема, за да представим новостите в развитието на предпазните облекла. Така например в НС 9-10/2015 разгледахме част от най-новите модели в колекцията работно облекло на STIHL FUNCTION ERGO. Това са дрехи – яке, панталон, гащеризон и ръкавици, подходящи за извършване на по-леко натоварващи тялото дейности при рязане с верижен трион в градината и двора, като например нарязване на дърва за огрев, рязане на дървета и клони, предимно от любители. Разбира се, тези облекла, поради високо си качество, се използват и за професионални цели, което е мотивирано и от факта, че моделите от тази колекция са измежду най-евтините. Поради това интересът към тази колекция е най-широк и масов.
Когато обаче се подбира предпазно облекло за хора, чиято професионална дейност изисква ежедневна работа в гората, често на стръмни склонове и други трудно достъпни места, при която се налага рязане в короната на дървета, нещата значително загрубяват, а опасностите за здравето на хората нарастват. В тези случаи изискванията към качествата и предпазните възможности на облеклото значително нарастват, а отговорът на STIHL e колекцията STIHL ADVANCE X-TREEm. С най-новите модели от тази колекция STIHL за пореден път задава нови по-високи стандарти в производството на такива облекла, факт, който изпреварващо получи и най-високо признание – престижната награда за индустриален дизайн iF Design Awards 2015, която се присъжда от най-стария и авторитетен дизайнерски център в Европа Industrie Forum Design Hannover (iF) и Съюза на немската индустрия (BDI). Качествата на новите модели от тази колекция са били толкова убедителни, че отличието е присъдено преди още те да бъдат пуснати в продажба.
Новите, описани по-долу модели, на якета и панталон се отличават с повишен комфорт за работещия, съчетан с допълнително подобрена безопасност. Към тях се добавя и силно олекотената каска с предпазни очила STIHL DYNAMIC LIGHT, както и универсалният предпазител за ръка ADVANCE X-TREEm.
Понеже в НС 7-8/2015 вече бяха разгледани основните изисквания към предпазното работно облекло, тук ще насочим вниманието си директно към новите модели

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото