Предпазно работно облекло STIHL FUNCTION ERGO

Stihl_Ergo1
За множество дейности, дори цели професии, е създадено специално работно облекло, което предпазва хората както от атмосферните въздействия, така и от възможни увреждания, причинени в процеса на работа. То е съобразено в максимална степен с характера на извършваната дейност и потенциалните заплахи, които може да възникнат за здравето на работещия. Работното облекло трябва да предпазва човека от простуда или прегряване, от ултравиолетовото излъчване на слънцето, да позволява добра вентилация и охлаждане на тялото, да бъде в максимална степен удобно за носене, да не ограничава свободата на движение. Качественото облекло се изработва от специални материи с висока механична износоустойчивост, ушито е по начин, който допълнително повишава здравината му. Естествено, дизайнерите трудно устояват на изкушението да следват и известни модни тенденции. Като правило обаче функционалността и практичността стоят над всичко останало.
Специално за работа в гората и градината, свързана с рязане с верижен трион, работните панталони, респективно гащеризони, трябва да бъдат в състояние да изпълняват още една, специфична и с най-висока степен на важност функция – да бъдат надеждна броня, предпазваща човешкото тяло, най-вече краката, от нараняване при досег с движещата се верига.
Stihl_Ergo4
Затова е съвсем логично и здравословно така, както човек внимателно проучва и се стреми да избере най-добрата за себе си машина, да проявява същата, ако не и по-голяма, придирчивост и към избора на предпазното, с доказано качество, работно облекло. Ето защо STIHL предлага и много богата колекция от предпазно работно облекло, което в максимална степен спомага за опазване на здравето на работещите.
Подобно на техниката, макар и не толкова бързо, работното облекло също търпи непрестанно развитие и усъвършенстване. По-обширен преглед на екипировката, която STIHL предлага от години: панталони и гащеризони, якета, обувки и ботуши, каски и ръкавици, предпазващи очите и лицето прозрачни щитове и антифони за защита на слуха, може да намерите в статията „Предпазно облекло и средства при работа в гората и градината”.
Тук ще се спрем на няколко от най-новите модели, предназначени за нарязване на дърва за огрев и извършване на други по-леки работи с моторен трион – яке, панталон, гащеризон и ръкавици от серията STIHL FUNCTION ERGO. За пълнота ще добавим, че STIHL FUNCTION ERGO е част от групата STIHL FUNCTION, към която спадат и предлаганата у нас серия STIHL ECONOMY PLUS. Облеклата от серията STIHL FUNCTION ERGO представляват най-голям интерес и намират най-широко приложение, защото са достатъчно ефикасни и същевременно са най-евтини (с изключение на още по-евтините облекла ECONOMY PLUS). Така например цената на яке от серията STIHL FUNCTION ERGO е около два-три пъти по-ниска от яке STIHL ADVANCE. Разбира се всяко качество има и съответстваща му цена.
Най-характерното за разгледаните тук три модела работно облекло и ръкавици е, че са произведени и като оптимално решение за по-претенциозни, както ги определя производителят, а ние бихме казали – за по-отговорни и мислещи за здравето си непрофесионални потребители, примерно любители градинари. Тези, все още представляващи новост модели, съчетават оптимално защитата срещу нараняване при досег с движещата се верига, удобно носене и комфорт по време на работа, атрактивен дизайн, много добро съотношение между предлаганото качество и продажната цена. Използването им се препоръчва горещо за всеки любител, който сам реже клони и дървета, предпочита сам да нареже и дървата за огрев.
Stihl_Ergo5
Разгледаната тук колекция съдържа яке, панталон, гащеризон, както и задължителните работни ръкавици.
От гледна точка на защитата на човешкото тяло, най-отговорна е задачата на панталона.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото