Представяме ви 25 години „Евромастер Импорт Експорт“ – интервю с Мохамад и Лино Баша

Тази година фирма „Евромастер Импорт Експорт“ отбелязва своя четвъртвековен юбилей. Създадена е през 1992 г. от четиримата братя Баша. Без да разполагат със значителен начален капитал, нито дял от държавната баница на приватизацията, те разчитат на семейната подкрепа. Уповават се на предприемаческа прозорливост, верен усет и познаване на тенденциите в световната търговия, на новите форми на кооперирано производство в условията на все по-глобализиращия се свят. Точно преценяват шансовете си за успех в условията на ранен начален старт при всеобщ тотален недоимък на българския пазар по това време. Включително почти пълната липса на съвременни и качествени стоки в сектора на електроинструментите и ръчните инструменти. В началото се насочват към пазара на любителските инструменти, изпитващ най-силен недостиг и същевременно най-близък до ниската платежоспособност на населението.
След първите години на стабилизация и утвърждаване на пазара, фирмата прави решителна крачка за своето бъдещо развитие. Вместо да развиват търговия в класическите й форми, братята Баша залагат на все по-налагащия се в световен мащаб модел на изнесено производство. Фирма, която проектира в известна степен желаните от нея продукти, а след това подбира най-подходящия за даден вид машини или инструменти конкретен изпълнител при ясно дефинирано техническо и технологично задание, при конкретни конструктивни изисквания. Без да се налага да строи собствени заводи, да доставя суровини, да замърсява природната среда и т.н. Това е моделът, който превърна основно Китай и съседните му държави във „фабриката на света“. Позволи масово производство при ниска производствена себестойност в широк диапазон от качество. Затова през 1997 г. „Евромастер Импорт Експорт“ създава собствено представителство в Китай. Приз годините го развива и неколкократно разширява – териториално и кадрово.

Ноември 2017 г. Предстои откриване на новия регионален логистичен център във Варна

Като българска фирма „Евромастер Импорт Експорт“ избира пътя на развитие чрез създаване, развиване и налагане на собствени марки, за което в списанието ни е писано нееднократно. Първите електроинструменти с марката Raider се появяват на пазара през 2000 г. Така българският потребител получава широка палитра от разнообразни по вид и качество машини и инструменти на достъпна цена. Зад тях стои вече добре позната и доказала качествата си марка на производител, който се грижи за нейното развитие, за разширяване качеството на продуктите и тяхното многообразие. Стабилна фирма, която гарантира следпродажбеното обслужване и сервиз на продуктите си.
В резултат на всичко това през изминалите 25 години „Евромастер Импорт Експорт“ се утвърди като водещ производител и доставчик на пазара на широка гама електрически и ръчни инструменти.
В годината на своя юбилей фирмата предприе поредното развитие на най-успешната си марката Raider. Пусна на пазара първите представители – ъглошлайфмашини и перфоратори, на най-новата си марка Raider Industrial. С това „Евромастер Импорт Експорт“ още по-категорично заявява намеренията си за засилено присъствие и в този висок пазарен сегмент. Като пример за разумна и същевременно силно конкурентна ценова политика е и новият инверторен генератор RD-GG05. Постигнатото съчетание между качества и цена, несъмнено ще даде силно отражение на пазара и ще допринесе за разширяване на пазарния дял на марката Raider и в този сегмент.

В навечерието на официалното тържествено празнуване на 22-24 септември т.г. на четвъртвековния юбилей на „Евромастер Импорт Експорт“ представител на редакцията се срещна и разговаря с двама от съсобствениците и управители на фирмата – Мохамад Баша и Лино Баша.

Вляво – Мохамад Баша, вдясно – Лино Баша

Основна тема на разговора бе развитието и постиженията на „Евромастер Импорт Експорт“ през последните пет години, изминали след 20-годишината, която фирмата отбеляза през 2012 г.

Лино Баша. През годините между двете юбилейни дати фирмата ни продължи още по-успешно устремното си развитие въз основа на изграденото от нас в продължение на дълги години. Достатъчно е само да посочим, че в рамките на този петгодишен период оборотът ни се увеличи над два пъти, приходите – също. Принос за тези темпове на развитие имат успешното продуктово преструктуриране в портфолиото на компанията, направените инвестиции и положени значителни усилия за развитието, количествено и качествено на човешките ресурси, с които днес разполагаме. Като измерител за постиженията ни в това направление ще посоча само, че от 120 души през 2012 г., към момента броят на служителите достигна, а до края на годината и значително ще надхвърли 200 души.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото