Прецизeн високочестотен сензор за външно осветление на Steinel

Steinel1
Steinel2
Две мнения няма, че немската компания Steinel е измежду тези, по които човек може да следи и да се информира за световните новости и постижения при разработването и производството на сензори за управление на осветителни тела за вътрешно и външно приложение. Така също и за новите осветителни тела с такива сензори. Достигайки връх в развитието на пасивните инфрачервени сензори за движение (PIR) със своя, сочен като „най-интелигентен модел“ sensIQ, (http://napravisam.net/?p=17075) Steinel се насочи към разработването на принципно нов вид сензори – високочестотните (HF). Те излъчват електромагнитни вълни с висока честота (5,8 GHz), улавят и анализират отразените от околните предмети сигнали. Тези сензори са изключително чувствителни – регистрират и най-малкото движение в обсега си на действие. Освен това те не се влияят от температурата на околната среда, нито от посоката на движение в охраняваната от тях територия. Накратко, в сравнение с пасивните инфрачервени сензори, високочестотните позволяват много по-точно настройване на чувствителността и зоната на обхват. Тяхно голямо предимство е и това, че могат да бъдат поставяни във вътрешността на осветителното тяло, вместо да стърчат отвън.
В зависимост от степента на развитие и усъвършенстване на този вид сензори, най-напред те овладяха управлението на вътрешното осветление. Междувременно започна и масовото навлизане на най-икономичните откъм разхода на електроенергия осветителни тела със светодиоди комбинирани, естествено, с високочестотни сензори HF. Следващата стъпка в развитието на HF сензорите бе създаването на модели, позволяващи да бъдат използвани и за управление на външно осветление. Тяхната повишена „интелигентност“ намери отражение и в наименованието им – iHF, което идва да подскаже, че към принципа на действие на сензора (HF) е добавено ново качество благодарение на иновативната система за анализ на приетите от сензора отразени сигнали. Резултатът бе забележимо по-висока „интелигентност“ във функционирането на осветителното тяло.
Steinel3
Steinel6
И така стигаме до днешния ден, и по-точно до последната новост в развитието на високочестотните сензори на Steinel за външно приложение – моделът iHF 3D. След като се запознахме с неговите технически характеристики и предимства, бихме разтълкували наименованието му така: „интелигентен“ високочестотен сензор с пространствено управление на чувствителността и диапазона на обхват. Именно това означава 3D – възможността обхватът на действие на сензора, да бъде настройван поотделно по три оси и така да бъде прецизно очертана зоната, която той да контролира. Пултът за управление на сензора е скрит под декоративния повдигащ се капак, който се вписва и допринася за неговия елегантен външен вид. От снимката се вижда, че сензорът има три копчета за настройване на обхвата. Други две служат за задаване на продължителността на светене и за определяне на прага на външна осветеност, при който сензорът да включва осветлението.
4

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото