Приготвяне на разтвори за растителна защита

Raztrvor1
За постигане на желания предпазен и лечебен ефект при растителната защита, наред с верния избор на качествена пръскачка, решаващо значение има правилното приготвяне на разтвора. При преобладаващата част от препаратите за растителна защита, предназначени за масовия пазар и малките домашни градини, разходната норма е посочена в проценти, показващи съотношението между препарата и количеството на водата, в което той се разтваря. Според вида на препарата – течност, прахообразно или гранулирано сухо вещество, необходимото количество трябва да се пресметне. Решаването на тази елементарна аритметическа задачка често затруднява, а понякога резултатът е грешен.
За улеснение на всеки, комуто се налага да приготвя разтвори за растителна защита или за подхранване на растенията с листен тор, поместваме тази практична таблица. Тя не обхваща всички използвани в практиката съотношения на активното вещество в разтвора, но липсващите стойности лесно може да бъдат определени чрез събиране на взети от таблицата стойности.
2
За точното измерване на количеството течен препарат е най-подходящо да се използва спринцовка за еднократна употреба (без иглата). За прахообразните материали може да се препоръча евтина електронна везна за домакински цели, чиято покупка се рентира, защото растителната защита е многократно прилагана през годината дейност, и така години наред. В никакъв случай обаче не препоръчваме използване по съвместителство на кухненската везна, защото преобладаващата част от препаратите са силно токсични.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото