Присаждане на овошки

 
Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 1-2/2007 г.
 
Овощните дървета, които отглеждаме, често не ни удовлетворяват. Това може лесно да се промени – необходимо е просто желаният сорт да се присади върху друго дърво. Това е и най-разпространеният начин за размножаване на овощните видове. Ценните качества на едно растение се пренасят с пъпки или резници върху друго. Растенията, върху които се присажда, се наричат подложка, а частта, която се пренася от културния сорт – присадник. Присажданията се извършват през зимата или пролетта, като има следните методи за присаждане с калем – „Копулация“, „На разцеп“, „Под кора“, „На кози крак“, „На седло“ и „На страничен зарез“.
Калемите се събират през топлите дни на февруари и март. Най-добрите могат да се вземат от маточните градини на научните учреждения по овощарство. Здрави дървета от нужния сорт в района също могат да бъдат източник на калеми.
Изрязват се едногодишни клонки с дължина около 30 cm. За предпочитане е да са от южната страна на короната и да имат добре развити пъпки. Съхраняват се в избено помещение, заровени във влажен пясък на около 2/3 от дължината им. Ако калемите са малко, може да се съхраняват в хладилник при температура около 4 °С, обвити във влажен памук и поставени в найлонов плик, който не се завързва. Правилното съхраняване е от изключителна важност, за да се запазят пъпките в свежо състояние.
При присаждането трябва да се има предвид, че овощните видове имат определена биологична съвместимост между подложката и присадника. Ябълката се присажда само върху ябълка, крушата – върху круша и дюля, сливата – върху джанка и слива, черешата и вишната – върху череша, махалебка и вишна, прасковата – върху праскова, джанка, кайсия и бадем, кайсията – върху кайсия, джанка и праскова, а бадемът – върху бадем, праскова и джанка. Подложката оказва влияние върху растежните и репродуктивни прояви на сорта. В сортовата листа за 2006 г. на Република България са включени най-подходящите подложки за някои овощни видове, които може да видите в таблицата.
Предимството на присаждането с калем се състои в това, че успешно се прилага рано през пролетта за подложки, оказали се с повредени пъпки при околирането предишното лято, а и може да се извършва и на по-стари подложки със загрубяла кора. Какъв метод за присаждане с калем ще се приложи, зависи от възрастта и дебелината на подложката и от момента (срока) на присаждането. При лесно отлепване на кората от подложката, т.е. след започване на активното сокодвижение, обикновено се прилага методът „Под кора“. Ако подложката е в зимен покой, се използва „Копулация“, „На седло“, „Кози крак“, „На разцеп“ или „Страничен разрез“.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото