Приспособления за рязане на летви, тръби и профили под ъгъл


Всеки дърводелец, дори и начинаещият, знае, че при сглобяване на рамки за картини или други цели, при обрамчване с декоративно профилирани летви на касите на врати и прозорци, при монтирането на дървени подови первазни летви и т.н., съединението между съседните летви (фризове) се прави почти винаги под герунг. Този дърводелски термин означава, че краищата на двата детайла, в случая летви, предварително се отрязват под ъгъл 45˚, при което се получава рамка с правоъгълна или квадратна форма. Това се прави с цел увеличаване на контактната повърхност, респективно здравината на слепената сглобка, както и поради нейния по-добър естетичен външен вид. Всяко отклонение от тази стойност на ъгъла ще отвори фугата в мястото на съединението, което ще отслаби сглобката и ще загрозява делото на майстора.
Точното напречно рязане безусловно се налага при полагане на твърди подови настилки, на дъсчени стенни или облицовки на тавана, при монтиране на первазни летви, покриващи кантовете на касите на врати и прозорци, при съединяване на летви в рамки, изработване на декоративни рамки и др.

С две думи, рязането под прав или под ъгъл 45˚ се налага често. Затова има и специализирана настолна машина за прецизно напречно рязане под точно зададен ъгъл на летви и дъски – накланящият се циркулярен трион.
В домашни условия ръчните механични инструменти също достатъчно добре се справят с тази задача. Поради неголямото напречно сечение рязането на летви не изисква прекомерно усилие и време. За постигане на максимална точност и чиста линия на рязане, се използва специалният трион пасвател. Той има ситни остро заточени зъби с малък чапраз, поради което прави съвсем тесен прорез.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото