Приспособления на Wolfcraft за перфектно монтиране на врати

Wolfcraft1
Срутването на огражденията, които ни деляха от свободния и технологично развит свят преди четвърт век, отприщи вихъра на конкуренцията. Той естествено измете от пазара почти всички стоки, колкото и малко да бяха, чиито надписи по рождение са на кирилица. Това се случи навсякъде, включително и във всичко, свързано със строителството и ремонта на сградите, в това число и с дограмата. За щастие изчезнаха до степен на пълна забрава родните производствени недоразумения от времето на ТПК („Трудово производителна кооперация“ – пояснение за по-младите поколения). Сред тях и продукцията на заводи като столичния „Маршал Толбухин“, чиито прозорци със слепени крила осигуряваха сигурна защита единствено срещу „проникване на врабчета в помещенията“, както се изразяваше навремето един талантлив журналист. Понятия като топло- и звукоизолация, звучаха непонятно за редовия българин, а за специалистите бяха нещо абстрактно от учебника по топлотехника. Каквито прозорците, такива и вратите. Да не говорим за външен вид, здравина, камо ли за механизмите за окачване и затваряне.
За щастие този недоимък и примитивно производство, влошаващи рязко комфорта на обитаване, вече са потънали в забвение. Днес и у нас се предлага дограма, която не се отличава от обичайната в развитите държави. Промени се и технологията за монтиране на дограмата и в частност на вратите. Вместо с дълги пирони, забити в поставени в стените на отвора дървени клепета, днешният майстор закрепва касата на вратата с монтажна пяна.
Често обаче дотук свършва прогресът в технологията за монтиране на врати. Дори и професионални монтажници продължават да прилагат опита на дедите си от „трънската строителна школа“. За предварителното укрепване на касата и точното й позициониране в отвора те ползват дървени летви и клинове (често самоделни) – къде поради незнание, а най-вече поради липсата на пазара на съвременни специализирани инструменти за този специфичен вид дейност.
Този застинал от много десетилетия насам и единствен допреди години метод силно бави и затруднява работата. По-същественото е, че крие значителен риск от неточности. Касата трябва да се монтира с точност до милиметър, вертикалните фризове да бъдат успоредни един на друг, а кантовете им да лежат в една отвесна равнина. Важно е да се спази и местоположението на касата спрямо повърхността на стената, в която е монтирана. Някогашните врати и прозорци позволяваха допълнително напасване на крилото спрямо касата чрез рендосване. Не случайно за тази цел има и специално тясно ръчно ренде, чийто нож е изнесен в самия преден край. Такива грубовати методи са неприложими при съвременната дограма.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото