Приставка Wolfcraft за монтиране с плоски дибли

Dibli1
Плоските лещовидни дибли, познати в разговорния език и с преводното си наименование „бисквитки“, от десетина и повече години изместиха в голяма степен и у нас класическите обли дибли. Това се отнася най-вече за занаятчийските работилници, както и за по-напредналите в изработването на мебели домашни майстори. Ако триумфът на плоските дибли не е пълен, това се дължи на факта, че за монтирането им е необходима специална ръчна фреза. Този вид фрези струват от приблизително 150 лв. за най-евтините любителски машини до около 1050 лв. за професионалните модели.
Понеже в списанието е писано неведнъж за различни марки фрези и технологията за сглобяване с плоски дибли, тук съвсем накратко ще споменем основните предимства на този метод.
Плоските дибли се използват за неразглобяеми слепени сглобки между детайли от масивна дървесина, от дебел шперплат и най-често – при плочи от дървесни частици (ПДЧ), плочи от едър талаш (OSB), дървесновлакнести плочи със средна плътност (MDF) и др. С тях се правят надлъжни или ъглови, включително и при детайли със скосени под 45° или друг ъгъл кантове, крайни или междинни Т-образни сглобки.
Сглобките с плоски дибли са значително по-здрави от тези с обли дибли, защото при тях изтъняването, съответно, отслабването на плочата от двете страни на диблата, е по-малко. Същевременно при тях контактната площ е многократно по-голяма, отколкото при кръглите дибли. Плоските дибли имат една и съща дебелина – 4 mm, докато най-често използваните за сглобяване на мебелни плочи кръгли дибли са с диаметър 8 mm. В някои случаи като съединения под прав ъгъл при скосени под 45° краища на детайлите плоските дибли са единственото решение.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото