Проектирай фасадата с Ceresit VISAGE

По-опитните журналисти знаят, че един автор никога не може да каже всичко на своите читатели, но със сигурност може да им досади. Водени от това правило, макар че според нас то не се отнася до техническата периодика, ние разделихме обширната статия за най-новите тънкослойни декоративни мазилки и бои Ceresit VISAGE на немския гигант Henkel на две части, които публикувахме последователно в два броя на списанието – НС 5-6/2011 и НС 7-8/2011. Същевременно обаче, колкото и даден автор да се старае да вникне в дълбочина и да изчерпа дадена тема „до дъно“, задачата най-често се оказва непосилна и винаги остава нещо, което да се добави.
В това се убедихме при представянето на новите мазилки Ceresit VISAGE, организирано и изнесено на 6 октомври т.г. от „Хенкел България“ пред най-отбрана аудитория – гилдията на архитектите, хората, които са призвани да творят облика на сградите и населените места като цяло. Мястото също бе сполучливо подбрано – Централният дом на архитектите в София. Интересът към проявата бе изключително голям, което се обяснява лесно с изтеклата през последните няколко месеца информация за новите мазилки и техните качества, позволяващи на архитекта да разгърне още повече своята творческа фантазия. С възможността далеч по-свободно да прилага и комбинира най-различни материали – от характерните за старите възрожденски български къщи камък и дърво до типичните облицовки на най-модерните сгради в стил „метал и стъкло“. При това мазилките и боите Ceresit VISAGE не само напълно успешно заменят скъпите каменни и тухлени зидове, дървената или метална обшивки. С тях сполучливо се решават характерните и неизбежни проблеми при използването на естествени материали като изключително високата топлопроводност на зида от естествен камък, изискващата периодична и скъпа поддръжка дървена облицовка, наличието на множество термомостове, причинени от монтажните елементи на металната обшивка и редица други, които са посочени в двете публикувани в „Направи сам“ статии.
Вниманието и интересът на българската архитектурна общност неизбежно бяха привлечени и от марката Ceresit, от световния авторитет на нейния производител Henkel, защото доверието се гради с десетилетия. Зад марката Ceresit стои 106-годишна изключително успешна история и дълга поредица материали, които бележат върхови постижения на строителната химия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото