Промишлени прахосмукачки Metabo с автоматично самоочистване


Промишлените прахосмукачки вече задължително присъстват във всяка занаятчийска работилница, в арсенала на всеки ценящ здравето си и уважаващ клиентите си професионален майстор. Категоричната потребност от използване на прахосмукачка при дейности, свързани с отделяне на прах и стружки, важи и за майсторите – любители, които ценят здравето си и държат да опазят чисти белите си дробове. Също така сигурен белег на добре свършената работа е да не оставя след себе си силно замърсено помещение, чието почистване често изисква титаничен труд. Очевидно е че при работа в затворено помещение, и още повече, когато то е обитаемо, използването на прахосмукачка става още по-необходимо. Степента на задължителност зависи и от продължителността на работа, свързана с отделяне на прах, от вредното въздействие на прахообразно отделяните вещества върху човешкия организъм.
Ето защо всички съвременни електроинструменти, които отделят обилно стърготини и прах в околното пространство – шлайфмашини, ръчни фрези, циркулярни триони и др., имат щуцер за свързване към прахосмукачка. Да не говорим за фрезите за изрязване на канали в стените, за ръчните машини за шлифоване на мозайки или повърхности от бетон, както и за шлайфмашините за гипсови шпакловки и повърхностна обработка на плочи на гипсова основа, които и секунда не би трябвало да работят без прахосмукачка, защото вдигат непрогледна пушилка и моментално правят помещението необитаемо. Ето защо всички водещи производители на електроинструменти, комай без изключение, предлагат повече или по-малко обширна палитра от промишлени прахосмукачки – кои собствена разработка и производство, кои прибягват до услугите на някоя от специализираните в производството на такъв вид машини компания (Nilfisk ALTO, Starmix, TTS Cleantec, Kärcher). Това е т.нар. OEM (Original Equipment Manufacture) производство, при което предимно големи компании с утвърдени на пазара марки, поръчват по собствена спецификация и изисквания на друга фирма производството на дадени изделия, които след това продава под собствената си марка.

Определението „промишлени“ се е наложило поради специализацията на тези машини, която изисква да притежават възможности и технически характеристики, далеч надхвърлящи възможностите на обикновените домакински прахосмукачки.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото