Промишлени смесители на Collomix

В НС 9-10/2019 разгледахме тънкостите при подготовката на строителни разтвори чрез разбъркване на сухи смеси с ръчните миксери на немската компания Collomix – световен лидер в развитието и производството на този вид машини и инструменти. В тази статия ще разгледаме високопроизводителните промишлени смесители на Collomix. Два от тях бяха демонстрирани в работен режим по време на проведения от „Ташев-Галвинг“ ООД на 24 юли т.г. семинар съвместно с представители на фирмите Ardex, Knauf, MAPEI, Sika и Weber, които, на свой ред, са европейски лидери в производството на продукти на строителната химия.
Фамилията Collomatic на Collomix обхваща гама от седем промишлени смесители. Това са машини с голяма производителност, използващи различни методи на разбъркване, така че да се гарантира постигането на високо качество на готовите разтвори. Съответно всяка машина е пригодена за разбъркване на сухи смеси с различен вискозитет на разтвора, различни по големина твърди съставки и т.н. С по-тясна специализация е моделът LeVMix, който е идеалната, специално разработена машина за разбъркване, транспортиране и изливане на саморазливащи и самонивелиращи се разтвори за подови замазки.
Всички машини са пригодени за работа на строителния обект. В максимално близост до мястото на употреба на разтвора. Поради това имат колела с голям диаметър, удобни ръкохватки и ниско тегло. Всичко това спомага за лесното им придвижване в обекта, както и транспортирането до него. При някои от тях изсипването на готовият разтвор може да стане на точно желаното място директно от машината. Освен високото качество на подготвените разтвори, пести се време, силно се намалява физическото натоварване на работещите.
Ще разгледаме машините от серията Collomatic на Collomix – накратко, тези, за които вече е писано подробно в списанието и по-подробно, за останалите модели на немската компания.

 

Ротационни смесители POX-S и AOX-S
Тези две машини имат опростена конструкция. Те са най-леки и маневрени, което улеснява тяхното транспортиране до обекта и преместване от една работна площадка на друга.
Подходящи са работа при малки и средно големи площи. Предназначени са основно за разбъркване на разтвори за шпакловки и изравняващи замазки, лепила за облицовки и настилки с плочки, различни видове мазилки със зърнообразни твърди съставки и др.
При двата модела кофата с вместимост 65 l е поставена върху въртяща се основа и заедно с нея тя се върти.
При модела POX-S бъркалката е неподвижно закрепена към рамото на машината. При неговото наклоняване тя се потапя в разтвора, съответно, чрез повдигането му, се изважда от кофата. Рамото има ръкохватка за държане с две ръце. Формата на бъркалката позволява равномерното разбъркване на разтвора, включително в непосредствена близост до стените и дъното на кофата. Така се предотвратява образуването на твърд налеп от материал по повърхността на кофата.

AOX-S е усъвършенстван вариант на предния модел. Има капак, затварящ кофата по време на работа и монтиран към подвижно рамо електрически миксер с бъркалка. Закрепено към рамото гребло обира материала в непосредствена близост до стените на кофата, не позволява неговото наслояване и го връща за разбъркване във вътрешността на кофата. Благодарение на бързо въртящата се бъркалка, разбъркването на разтвора става по-добро и по-бързо. Машината е пригодена за разбъркване на по-широк спектър от материали, поради което се предлага с две бъркалки – DLX и KR. Подходяща е за подготвяне на тънкослойни и други мазилки, саморазливащи се замазки, лепила за плочки, шпакловки и др.
И двете машини са пригодени за разбъркване на едновременно до 40 l сух материал.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото