Професионална акумулаторна коса за големи площи STIHL FSA 90


Семейството професионални акумулаторно захранвани коси на STIHL, които се предлагат на нашия пазар, се обогати с нов член. Това е модела FSA 90, който пое лидерството по мощност и производителност. Косата е създадена за поддържане на големи тревни площи. Тя е незаменима при използване на места, където работата с шумни, задвижвани с двигател с вътрешно горене машини, е недопустима.

Този вид коси са предназначени за завършващо окосяване на тревата – там, където четириколесните машини са безпомощни – по краищата на тревната площ, в непосредствена близост до препятствия като дървета, храсти, декоративни камъни и алпинеуми, бордюри около пътеки и алеи, оградни и други стени, дворни стълбища и други места. Голямо предимство на този модел е, че може да се справя и с дива растителност с по-жилави и дебели стъбла.
Благодарение на по-голямата си мощност, в сравнение с останалите два модела в семейството – акумулаторните коси FSA 65 и FSA 85, FSA 90 работи не само с еластична корда, което е типичното решение при косене на крехка декоративна трева и тънкостеблени плевели.
FSA 90 се доставя с метален двулистен нож с дължина 260 mm. С него косата може да коси треви и плевели, живи и сухи, включително с по-дебели и жилави стъбла, примерно коприва, справя се и с тънкостеблена тръстика. Двата листа на ножа са двустранно заточени, отгоре и отдолу, което позволява, след притъпяване на едната двойка остриета, ножът да се обърне и косенето да продължи с втората двойка. Така продължителността на работа с един нож до поредното му заточване се удължава двукратно. За косата се предлага допълнително и двулистен стоманен нож с по-малка дължина – 230 mm.
За рязане на дива, с жилави стъбла растителност, на косата се монтира метален диск с осем зъба, наподобяващ циркулярните дискове за рязане на дървесни материали.
При косене на обичайна декоративна трева, за косата FSA 90 се предлагат четири вида глави за косене, работещи с 2 корди от еластична и здрава материя. STIHL предлага голямо разнообразие от различаващи се по материала, формата на напречното сечение и неговата големина корди: трикомпонентни корди с изключителна здравина и производителност на рязане, корди с кръгло, квадратно или петоъгълно напречно сечение. Има и корди с осезаемо снижено ниво на създавания при въртенето им шум.
Главата за косене SuperCut 20-2 максимално улеснява работата, защото отпускането на кордата от макарата и обрязването на краищата й до необходимата дължина, става напълно автоматично. При модела AutoCut (AutoCut 25-2) тази често налагаща се поради прекъсване на влакното операция се извърша полуавтоматично – чрез допиране на въртящата се глава до почвата. Широчината на косене с тази глава е 380 mm.
Главата DuroCut 20-2 e предназначена за косене на терени с жилава тревна растителност. Поради това тя работи с корди с различна дебелина – Ø2,0; Ø2,4 и Ø2,7 mm. Докато кордата за първите две глави се доставя на ролки, за тази глава кордата е фабрично нарязана на парчета. Предлагат се два комплекта с дължини L и XL., които се различават по дължината и диаметъра на кордата. Парчетата корда се закрепват лесно и бързо на ръка към главата.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото