Професионална акумулаторна коса STIHL FSA 135Семейството професионални акумулаторни моторни коси STIHL наскоро се сдоби с нов лидер по мощност – моделът FSA 135. С това предлаганите на нашия пазар професионални коси на водещия немски производител станаха три.
С широчина на косене с двулистен стоманен нож 260 mm и максимално време на работа с него 70 min, с едно зареждане на батерията AP 300, косата FSA 135 e мощен, високопроизводителен инструмент за професионално косене на трева и друга дива растителност – бурени, ниски храсти, леторасти и т.н. Както останалите коси от този вид, новата FSA 135 е незаменима при косене около и в близост до различни прегради, на места, където четириколесната косачка не може да влезе, по краищата на затревени площи, около пътеки, алеи и като цяло, при неравни терени. Като акумулаторно захранван електроинструмент, лишен от шумен и замърсяващ околната среда двигател с вътрешно горене, този вид машини са оптималното решение при работа в населени места и зони, където шумът е крайно нежелан, често и забранен.
Косата има мощен безчетков електродвигател, отличителен белег за всеки висококачествен електроинструмент. За да не повтаряме вече многократно писани в списанието факти, ограничаваме се да споменем само по-високия к.п.д., което им осигурява значително по-продължителна работа с едно зареждане на батерията. Безчетковите електродвигатели практически не се нуждаят от периодично сервизно обслужване, като дълготрайността им е около два пъти по голяма от двигателите с четки. Безчетковият двигател способства за удължаване на живота на батерията с около 75%. Специално за FSA 135, ще добавим още, че отворът за засмукване на охлаждащия двигателя въздух е защитен с фина метална решетка срещу проникване на по-едри частички. Това защитава двигателя и също допринася за неговата безпроблемна работоспособност и дълготрайност.

Създадена да отговаря на най-високите изисквания по отношения на натоварване и продължителност на работа, препоръчително е косата да работи с най-мощните батерии от професионалната серия на STIHL AP с напрежение 36 V – AP 300 S (капацитет 7,8 Ah, 281 Wh) и AP 300 (капацитет 6,3 Ah, 227 Wh). Разбира се, косата може да работи и с останалите, с по-малък капацитет батерии от тази серия – AP 200 и AP100. Батериите AP се поставят в шахта, разположена в двигателната част на машината.
Косата може да работи и с най-мощните батерии на STIHL – AR 2000 L и AR 3000 L. Изходящото им напрежение е същото, 36 V, а капацитетът им е 27,4 Ah/1015 Wh за първата и 41,2 Ah/1520 Wh за втората. Поради размера и теглото си, тези батерии се носят в малка раница на гръб, а свързването им е посредством електрически кабел.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото